fallback

Пазарите на имоти в Северна Африка се забавят драстично

Основните инвеститори в проекти в страни като Египет, Мароко, Либия и Тунис са от Близкия изток и те стават по-предпазливи заради кредитната криза

10:34 | 24.11.08 г.

Развиващите се пазари на имоти в Северна Африка регистрират забавяне, като някои от проектите, свързани с туризма, срещат сериозни трудности, пише PropertyWire.

Британски брокер на имоти, който продава имоти в Мароко, казва, че пазарът там е „мъртъв“. Проблемът идва от това, че е пресъхнал инвестиционният поток от Великобритания и Франция, които са били традиционните купувачи на този пазар.

Основните инвеститори в проекти в страни като Египет, Мароко, Либия и Тунис са от Близкия изток и те стават по-предпазливи заради кредитната криза.

Стойността на проектите в Мароко, които се финансират със средства от Персийския залив, е около 30 млрд. долара. В Кайро пък в процес на реализация са проекти за милиарди.

„Северна Африка ще продължи да привлича интереса на инвеститорите от Персийския залив. Въпреки това много фондове анализират внимателно стратегиите си и ще преоценят риска. На някои от тези пазари степента на риск се променя“, смята Джонатан Хъл от консултантската компания CBRE.

Самите предприемачи твърдят, че са оптимисти. „Не планираме никакви основни промени в текущите си бизнес дейности, въпреки че пазарът на имоти като цяло изпитва затруднения“, казва Питър Ридък, главен изпълнителен директор на базираната в Дубай Damac Properties, която строи в Кайро луксозния проект от вили Hyde Park на стойност 7 млрд. долара.

Оптимисти са и от друга базирана в Дубай компания – Emaar. „Северна Африка е обещаващ пазар и като Близкия изток успя в голяма степен да устои на глобалната финансова криза благодарение на ръста си“, казва говорител на компанията. „Проектите ни в Мароко и Египет са в туристическия сектор и като такива имат голям потенциал за ръст. Работата по тях продължава по план“, добавя той.

Блеър Хегкъл, управляващ директор на консултантската Jones Lang LaSalle в Близкия изток и Северна Африка, обаче потвърждава, че строителните темпове се забавят в целия регион.

„Досега предприемачите от Персийския залив в Северна Африка се фокусираха върху проектиране и одобрение. Сега предстои да бъде изградена инфраструктурата и плановете им станаха не толкова агресивни. Въпреки че инвеститорските настроения в Близкия изток остават относително силни, никой не е имунизиран срещу това, което се случва в глобален план“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 24.11.08 г.
fallback