fallback

Руски строителни компании съкращават половината от персонала си

Самите компании обаче казват, че съкращенията все още не са достигнали тези мащаби

15:55 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

До половината от персонала на някои руски строителни предприемачи е бил съкратен, съобщават източници от агенции за набор на персонал, цитирани от Ройтерс.

От друга страна, самите компании са казали, че съкращенията все още не са достигнали тези мащаби. Въпреки това много от тях са започнали да освобождават служители, тъй като не могат да осигурят финансиране за своите проекти, а книжата на акциите им са изгубили по-повечето от стойността си, пише изданието.

„Падаме и падаме и не можем да видим дъното“, коментира вицепрезидентът на една компания в Москва.

Някои от строителните предприемачи са отчели над 90% понижение в цената на акциите си от техния пик миналия май, когато фондовият пазар в Русия достигна рекордни нива.

Най-големи загуби е отчела листнатата в Лондон PIK Group, чиито акции са се понижили с 22% в четвъртък до 50 цента на акция, или над 98% спад от върха им.

PIK, която е сред най-големите руски жилищни строители и оперира също ипотечен бизнес и произвежда строителни панели, ще съкрати персонала си с между 15 и 35%, в зависимост от локацията им и вида бизнес, казват от компанията.

Sistema Hals, подразделението за имоти на притежаваната от милиардера Владимир Евтушенков холдингова компания Sistema, вече е започнала да съкращава служители.

„В средата на октомври компанията вече проведе първата вълна от съкращения, главно на персонал от средните и ниски нива във всички отдели. Около половината от служителите на компанията са били освободени“, съобщават от агенциите за набор на персонал.

AFI Development, контролирана от израелската Africa-Israel Investments, собственост на диамантения магнат Лев Левиев, също намалява своя персонал в Русия.

Наскоро тя съобщи, че ще замрази повечето от проектите си и ще се фокусира върху малка част от тези в Москва, които са на завършителен етап.

Съкращения планира и строителният предприемач RTM Group, а Peresvet-Region вече е намалила персонала си до 70 души от 150 преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:15 | 11.09.22 г.
fallback