fallback

Plaza Centers забавя проекта за мол в Шумен

Различни източници от компания предоставят противоречиви становища относно това кога се очаква да бъде стартирано развитието на проекта

14:55 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Компанията за имоти Plaza Centers NV може да забави проекта за изграждането на търговски център в Шумен.

По информация на израелските медии тя е решила да замрази 26 от своите 32 проекта „заради пазарния климат“. Сред тях са проектът в Шумен, един в Гърция, два в Сърбия и по три проекта в Унгария и Чехия.

Финансовият директор на компанията Рой Линден обаче коментира за Investor.bg, че Plaza Centers продължава работата по шест проекта, чието строителство вече е започнало, а останалите, които са в по-начален етап, включително и този в България, продължават да се подготвят и да се търси финансиране.

„Имаме кешови резерви от над 200 млн. и ниско ниво на ливъридж. Гледаме на кризата като на възможност за разрастване“, каза той.

Шандор Биро от офиса на компанията в Унгария каза за Investor.bg, че Plaza Centers води дълги преговори с различни банкови институции за осигуряване на финансиране за проекта в България, но досега не е получила благоприятни условия.

На въпрос дали се очаква да бъдат замразени някои проекти той каза: „Това е отчасти вярно. В момента сме много внимателни.“

По отношение на пазарната обстановка Биро каза, че пазарът се е променил значително в сравнение с миналата година и неговото усещане е, че все още трябва да извърви дълъг път преди да се усети подобряване.

От друга страна, Линден каза, че очаква строителството на мола да започне след шест месеца.

Първоначалните планове бяха търговският център в Шумен да бъде открит през 2009 г.

От холандския офис на Plaza Centers отказаха коментар, а връзка с българския й офис не бе възможно да бъде осъществена.

В свое съобщение до Лондонската борса компанията казва, че е взела „стратегическото решение да намали мащаба на стартиране на нови проекти и придобивания“ за да не се стига до принудителни продажби.

За всички проекти, които все още не са стартирали, датата на започване на строителството „ще зависи от наличността на външно финансиране“, което ще се търси след като получат необходимите разрешителни, казват от компанията.

През 2009 г. компанията планира да отвори три търговски центъра, съответно в Латвия, Чехия и Румъния, а останалите ще бъдат завършени „през 2010 г. и след това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:13 | 09.09.22 г.
fallback