fallback

Очакват логично сегментиране на жилищния пазар у нас догодина

Tърсенето ще расте, а предлагането ще е по-ограничено заради кризата, смятат специалисти

16:37 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Досега на пазара на жилищни имоти у нас имаше съществени различия в качеството на предлаганите продукти, но те се маркетираха на еднакви цени. Това каза за Investor.bg Амир Тирош, директор маркетинг и бизнес развитие за България на строително-инвестиционната компания AFI Europe, част от израелската инвестиционна група Africa-Israel Investments Ltd.

Това не е логично и такава практика няма на установените пазари по света, казва той.

„Навсякъде по света има големи разлики между качествените продукти и некачествените, между добрите и лошите локации“, казва Тирош. Той добавя, че през последните години в България имотите са се продавали почти „като стока“ със спекулативна цел. Вследствие на това много инвеститори са купували имоти, без да обръщат достатъчно внимание на локацията и нейната инфраструктура. Когато обаче пазарът стане „реален“ и към тези имоти се насочат купувачи, които имат намерение да живеят в тях, някои региони с по-лоши характеристики и инфраструктурни проблеми, като „Манастирски ливади“ ще имат значителни проблеми и може да претърпят ценови корекции, смята той.

Той каза, че на пазара се наблюдава забавяне на продажбите, а клиентите са станали значително по-избирателни и внимателни.

„Все още имаме продажби, но броят на сделките е по-нисък в сравнение с този от последните няколко години“, казва той. Банките отпускат много по-трудно ипотечни кредити и изискват много по-голямо самоучастие от страна на клиента, което се е отразило негативно на търсенето.

В резултат на това през следващата година и половина на пазара ще излязат много по-малко проекти.

Като цяло обаче Тирош смята, че търсенето ще остане стабилно, защото все повече хора ще искат да се преместят в по-качествени жилища. Този факт, заедно с по-ограниченото предлагане, ще запази пазара стабилен.

Според него ликвидността на финансовите пазари ще се подобри през 2009 г. и ограниченото до голяма степен в момента финансиране се дължи и на психологически фактори.

„Това не може да продължи вечно. Банките трябва да отпускат кредити, за да поддържат ръста на бизнеса си и мисля, че ситуацията ще се подобри“, коментира той.

AFI Europe продължава да развива проектите си в България по план, каза още Тирош.

У нас тя има няколко проекта, сред които жилищните комплекси Vitosha Tulip, Lagera Tulip и Malina Tulip в София, офис комплекс във Варна и логистичен парк в Пловдив.

Днес компанията майка Africa-Israel Investments Ltd. предупреди, че очаква загуба от 1,7-2 млрд. шекела (между 426 и 500 млн. долара) за третото тримесечие. От компанията поясняват, че прогнозираната загуба се дължи на преоценка на портфолиото й от имоти в Израел и на международните пазари.

Тирош потвърди информацията, като заяви, че компанията развива мащабна дейност на различни пазари и намалената оценка засяга главно имоти в САЩ и Русия. Като цяло обаче той коментира, че загубата е счетоводна, а не от дейността на групата, която все още има силна капиталова позиция на стойност от около 2 млрд. долара.

AFI Development plc, дъщерното дружество на Africa-Israel, чрез което тя оперира в Русия, вчера отчете загуба от 69,3 млн долара и приходи от 9,1 млн. долара за третото тримесечие. От друго дъщерно дружество на компанията - Africa-Israel Properties Ltd, също са заявили, че очакват загуба от между 105 и 125 млн шекела.

Днес търговията с книжата на Africa-Israel на борсата в Тел Авив е била спряна, след като те са загубили 12,6% от стойността си до 29 шекела за акция, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:54 | 09.09.22 г.
fallback