fallback

Все по-малко компании са склонни да плащат за „зелени“ сгради

Общо 53% от анкетираните биха инвестирали в сградите си, за да увеличат тяхната енергийна ефективност, сочи проучване

10:20 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на топ мениджърите в световните компании, които гледат на енергийната ефективност и устойчивото развитие като на приоритетен въпрос, се увеличава. Въпреки това все по-малко от тях са склонни да плащат повече за „зелени“ офис площи в сравнение с миналата година.

Това сочи ново проучване, проведено съвместно от консултантската компания Jones Lang LaSalle и асоциацията за проучвания и анализи, свързани с работното място - CoreNet Global.

От над 400 директори в различни фирми по света, 69% казват, че устойчивото развитие е критичен бизнес въпрос за отделите за недвижими имоти в техните компании. За сравнение миналата година техният дял е бил 47%.

Наред с това тази година 40% от участвалите в проучването определят енергийната ефективност и устойчивото развитие като „ключов фактор“ за избор на локация за своите офиси.

Въпреки големия дял на компаниите, които отдават значение на устойчивото развитие, броят на тези, които са склонни да плащат допълнително за него, се е понижил от 77% през 2007 г. до 42 на сто. Общо 53% казват, че биха инвестирали в сградите, които в момента притежават, за да увеличат тяхната енергийна ефективност.

„Резултатите от проучването потвърждават твърдението, че директорите на отделите за имоти в компаниите все повече търсят начини да генерират стратегическа стойност за своите организации на по-ниски цени“, коментира Прентис Найт, изпълнителен директор на CoreNet Global. „Те изминаха дълъг път и научиха много за устойчивото развитие през изминалите две години, като разбраха как да постигат предимствата на устойчивото развитие без прекомерно високи разходи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 20.11.08 г.
fallback