fallback

Банките може да покрият нуждите си от финансиране чрез продажба на имоти

43-те най-големи банки в Европа притежават имоти на обща стойност 63 млрд. евро, които биха могли да продадат и да наемат обратно

17:45 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Изпадналите в криза банки в Европа биха могли да подобрят затруднените си баланси без масови дялови продажби и капиталови повишения, ако вместо това продадат част от активите си, които държат под формата на имоти, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитиран от Ройтерс.

Според него 43-те най-големи банки в Европа притежават имоти на обща стойност 63 млрд. евро. Те са под формата на клонови мрежи и офиси, които те могат да продадат и да наемат обратно, за да подкрепят пресъхналите си капиталови резерви.

Cushman цитира оценка на Merrill Lynch, според която в момента банките в Европа се нуждаят от капитали в размер на 73 млрд. евро.

“Повечето банки в Европа се нуждаят от свеж капитал, но традиционните начини за привличане чрез акции или облигации в момента са значително по-скъпи”, коментира Матю Стоун от Cushman & Wakefield. “Има огромен потенциал да се извлече стойност от тях (имотите) чрез капиталови купувачи, които искат да инвестират в качествени имоти с добри договори за наем”, казва той.

По данни на компанията през 2007 г. във Великобритания са били сключени сделки за продажба с обратен лизинг (sale-and-leaseback) с банкови имоти на стойност 2,5 млрд. паунда.

През септември от Lloyds TSB казаха, че може да получат около половин милион паунда за всеки от своите клонове във Великобритания, които може да продадат. Тогава компанията каза, че обмисля колко от своите 3 хил. клона може да бъде принудена да продаде след сделката по придобиването на HBOS на стойност 12,2 млрд. паунда.

Според доклада банките в континентална Европа реагират по-бавно на тенденцията, но испанските банки BBVA и Banco de Sabadell, както и финансовата група Fortis, са в процес на продажба на голяма част от своето портфолио от имоти.

Според Cushman UniCredit Group е банковата група в Европа, която е най-голям собственик на портфолио от имоти, които ползва, на стойност 6,8 млрд. евро. След нея се нарежда Royal Bank of Scotland, която притежава и ползва имоти на стойност 6,3 млрд. евро, следвана от Intesa Sanpaolo и BNP Paribas с портфолио съответно от 4,3 млрд. евро и 4,1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:27 | 13.09.22 г.
fallback