fallback

Наемите на търговски площи в Ню Йорк, Хонконг и Лондон отчитат ръст

Наемите нарастват през второто и третото тримесечие, но това може да са последните им повишения заради намаляващите потребителски разходи

15:33 | 18.11.08 г.

Наемите на търговски площи в Ню Йорк, Хонконг и Лондон нарастват през второто и третото тримесечие, като това може да са последните им повишения, преди да бъдат разклатени от намаляващите потребителски разходи, съобщават от агенцията за имоти CB Richard Ellis.

За шестте месеца до 30 септември наемите на търговски площи нарастват с 10% в Ню Йорк, с 11% в Хонконг и със 7,1% в Лондон, сочат данните на базираната в Лос Анджелис компания, която е най-голямата агенция за бизнес имоти в света.

Пето авеню в Ню Йорк остава най-скъпата търговска дестинация в света с годишен наем от 2200 долара на квадратен фут (23 672 долара за кв. метър), което е със 75% повече от наемите в Хонконг, следващият най-скъп пазар.

Повишенията се наблюдават преди глобалната финансова криза да доведе до срив на потребителските разходи. Миналия месец беше отчетен рекорден спад на продажбите на дребно в Щатите.

„Забравяме, че всъщност изминалите шест месеца бяха доста добри. Следващият път, когато публикуваме този доклад, вероятно няма да има големи изменения или ще има леко понижение на нивата“, казва Рей Торто, главен икономист в компанията, цитиран от Bloomberg.

На някои пазари вече има намаление на наемите. За разглеждания период нивата падат с 5% до 829 долара за кв. фут (8920 долара за кв. м) в Токио и с 4,6% до 392 долара за кв. фут (4128 долара/кв. м) в Мадрид. Токио е петият най-скъп пазар на наеми на търговски площи, а Мадрид е на 21-ва позиция.

Все пак над половината от общо 88 пазара, които компанията следи, отчитат ръст на наемните нива през изминалата година, като 65% от тях са с повишение през шестте месеца до 30 септември, сочат данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:08 | 12.09.22 г.
fallback