fallback

Продавачите на имоти на Острова под рекорден натиск да свалят цените

Продавачите са намалили офертните цени с 2,9% от октомври насам, което представлява исторически максимум за спад, отчетен през месец ноември

08:27 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Продавачите на имоти във Великобритания са започнали да понижават значително цените, за да могат да привлекат малкото останали купувачи на жилищния пазар, пише Guardian, цитирайки проучване на сайта за имоти Rightmove.

Продавачите са намалили офертните цени с 2,9% от октомври насам, което е най-голямото месечно понижение от декември миналата година и представлява исторически максимум за спад, отчетен през месец ноември.

Офертните цени са регистрирали понижение от 7,1% на годишна база, като сделки се сключват на нива, близо 20% по-ниски от пика на цените през есента миналата година, сочи проучването. Средната цена на жилище, което в момента излиза на пазара, е 223 хил. паунда.

„Някои продавачи могат да избегнат месеци на отрезвяване и отчаяние, ако започнат да обявяват имотите на офертни цени, по-близки до нивата, на които има данни, че е по-вероятно да се реализират“, коментира Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove.

„Въпреки че средните офертни цени са се понижили със 7,1% през последната година, в повечето части на страната трябва да предложите поне двойно на това намаление, за да постигнете сделка.“

Средно 20 хил. души на седмица са обявявали имота си за продажба през четирите седмици до 8 ноември, което е най-ниският брой, отчетен от Rightmove от 2002 г. насам. За сравнение, преди 12 месеца техният брой е бил 35 хил. на седмица.

Наскоро данни на Halifax показаха, че цените на жилищата във Великобритания са се понижили с 15% през октомври на годишна база.

По мнението на някои експерти началото на рецесията може да доведе до спад от още 30% в цените.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:17 | 06.09.22 г.
fallback