fallback

Промените в климата по-страшни за пазара на имоти в Калифорния от кризата

В Калифорния са изложени на риск от „екстремни климатични събития” имоти на обща стойност 2,5 трлн. долара, което е над половината от общата стойност на имотите в щата

14:28 | 17.11.08 г.

Докато пазарът на имоти в Калифорния продължава да е изложен на негативното влияние на икономическата криза, на хоризонта може би се задава друга опасност, която би могла да нанесе също толкова щети на сектора, ако не и повече, пише Commercial Property News.

Според проучване на калифорнийския университет в Бъркли в Калифорния към момента са изложени на риск от „екстремни климатични събития” (като пожари и повишаващото се морско равнище) имоти на обща стойност 2,5 трлн. долара. Тази стойност представлява над половината от общата стойност от 4 трлн. долара на имотите в щата.

В зависимост от това колко екстремни са нивата на глобално затопляне до края на века, Калифорния се изправя пред прогнозни годишни разходи от между 300 млн. долара и 3,9 млрд. долара заради климатични събития, сочат данните.

В доклада се предупреждава, че ако не бъдат предприети достатъчно мерки за ограничаване на влиянието на глобалното затопляне, ще бъдат засегнати и други сектори, сред които водният, енергийният, транспортният, туристическият, селското стопанство и здравеопазването. Щетите, понесени от тези сектори, ще възлязат на десетки милиарди допълнително.

„Нашето проучване показва ясно, че най-скъпо би ни излязло бездействието. Калифорния е на кръстопът. А както видяхме в Ню Орлийнс, да обръщаш гръб на заплахата от природни бедствия, не я елиминира“, казват авторите на проекта.

Спонсорите на проучването правят паралел между текущата икономическа криза и опасностите от климатичните промени, като последствията от вторите според тях са по-страшни.

„Мащабите на климатичните рискове през следващите десетилетия правят днешната финансова криза да изглежда нищожна, а последствията от тях ще се проявяват дълго, след като кризата отмине“, казва Ноел Пери, създател на Next 10, организация с нетърговска цел, която е финансирала проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:26 | 08.09.22 г.
fallback