fallback

Хиляди испанци се редят на опашка за евтини апартаменти

„Само за 120 хил. евро“ се смята за добра оферта в Испания, където години наред цените вървяха нагоре за разлика от заплатите

12:08 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Хиляди млади испанци, някои от които са се редили на опашка дни наред, са се записали в списък, даващ им шанс да си купят евтин апартамент, като част от необичайна оферта насред глобалната финансова криза, пише Ротйерс.

Хосе Морено, строителен предприемач и „самозван Робин Худ“, е решил да даде шанс на купувачи на възраст между 18 и 35 години да си купят апартамент в покрайнините на Мадрид „само за 120 хил. евро“, пише изданието. Сумата ще бъде изплащана на вноски от 600 евро на месец в продължение на 20 години.

Апартаментите са 2100 на брой и все още не са построени, но Морено се надява да може да купи парцели в южната част на Мадрид и съседните райони и да стартира евтини жилищни проекти, подобно на други негови инициативи досега.

През 2007 г. той продаде 402 новопостроени апартамента с три и четири спални на млади купувачи в комплекс в мадридското предградие Фуенлабрада на цени между 82 и 88 хил. евро на апартамент.

Морено все пак може да генерира печалба от проекта, като в същото време помага на младите хора, които по друг начин не могат да си позволят жилище, пише Ротйерс.

„Заплатите, които получават, по никакъв начин не съответстват на жилищния пазар“, казва той. „За млад човек, който печели по 1000 евро на месец, е невъзможно да плаща по 1500-2000 евро на месец.“

След десетилетие на покачващи се жилищни цени и заплати, които са останали на същите нива, за младите испанци е много трудно да си позволят самостоятелно жилище, пише изданието. Жилищните цени едва сега започват бавно да се понижават, въпреки че са се увеличавали в продължение на шест години преди 2007 г., докато заплатите едва са се повишили над инфлацията.

Според официалната статистика жилищните цени са спаднали с 1,3% през третото тримесечие. Въпреки това данни от частния сектор сочат много по-голям спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 11.09.22 г.
fallback