fallback

БСК: 50 хил. души остават без работа

09:01 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

До Нова година или месец-два след това нови около 50 000 души ще останат без работа. Мрачната прогноза е на Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, съобщава Dnes.bg.

Според Данев близо 2500 строителни фирми скоро нямало да ги има. Работещите в тях или трябвало да потънат в сивия сектор, или бързо да сменят квалификацията си, за да станат “продаваеми” на пазара на труда.

В камарата имали сигнали, че банките са спрели финансирането на строителни обекти, ако нямат Акт 15. Вече се замразявали бизнес центрове, молове и т.н., а чужди инвеститори се готвели да се изтеглят от България.

По линия на междуведомствените връзки това означавало свиване на обемите или фалит на производствата, свързани със строителни материали - от цимент до метали, керамика, бои, прозорци, стъкла.

Ситуацията щяла да се утежни и от факта, че близо 1600 металурзи ще бъдат освободени от “Кремиковци”, пише вестник "Труд". Едно работно място в комбината обаче било вързано с 18 места в други икономически дейности като пристанища, БДЖ, сателитни фирми. Железниците вече обявили, че ако падне обемът от товари, ще съкратят 600 служители.

Пред спиране са и всички торови заводи поради свитото търсене в международен мащаб и очакваното ново увеличение на цената на газа. Под заплаха от съкращения е и конфекционното производство - поръчките в бранша паднали със 17 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 13.09.22 г.
fallback