fallback

Спасяват щатски ски курорт само за милионери от фалит

Yellowstone Club ще получи спешен заем, за до покрие ежедневните си разходи и да се подготви за зимния сезон

10:26 | 14.11.08 г.

Дори компания, чиито клиенти са милионери, не успя да устои на финансовата криза. Елитният ски и голф комплекс от затворен тип Yellowstone Club, който се намира в щата Монтана, е подал заявление за защита от фалит, съобщи Forbes.

Курортът не е в състояние да погаси кредитите си. Дълговете му възлизат на 343 млн. долара и са резултат от агресивната политика за глобална експанзия на собствениците му.

Клубът е създаден от Тим Бликсет през 1999 г. След шумен развод Бликсет си поделя курорта със съпругата си през 2006 г.

Твърди се, че Бликсет е планирал да купи замък във Франция, голф курорт в Шотландия, вила в Мексико и имение на Карибите.

По време на разцвета на курорта кандидатите за членство е трябвало да докажат, че имат нетно богатство от най-малко 3 млн. долара, да платят първоначална такса от 250 хил. долара, да плащат 16 хил. долара годишни такси и да купят имот. Средният парцел е с площ от 8 дка и цена от 1,4 млн. долара, към която трябва да добавят разходите за строителство на имот.

Бликсет планирал да привлече 864 членове на клуба. При този брой таксите от общо 13,8 млн. долара биха осигурили достатъчно приходи, за да се управлява курорта и да се натрупва известен резерв.

Миналата седмица обаче клубът се оказа без достатъчно средства за финансиране на ежедневните си операции.

Все пак съдията по делото за фалит разреши да бъде отпуснат спешен заем от 4,5 млн. долара, съобщи днес Bloomberg.

Заемът ще бъде отпуснат от базираната в Цюрих Credit Suisse Group и ще позволи на клуба да остане отворен следващите три седмици, докато се подготвя за зимния сезон. Клубът има частна ски зона с 13 лифта.

Без заема Yellowstone Club нямаше да може да плати заплатите на служителите или да покрие комуналните си сметки, обяснява Едра Бликсет, която по-рано тази година успя да отнеме от съпруга си контрола върху курорта.

Сред членовете на клуба е и създателят на Microsoft Бил Гейтс, бившият вицепрезидент на компанията Дан Куейл и Робърт Грийнхил, създател на инвестиционната банка Greenhill & Co.

В Yellowstone се намира и считаният за най-скъп в света жилищен имот на пазара – имението на Тим Бликсет, което той оценява на 167 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 07.09.22 г.
fallback