fallback

Най-добрите търговски центрове все още са привлекателна инвестиция

Най-качествените молове се продават твърде рядко и за инвеститорите ще има интересни възможности за избор, ако някои от тях бъдат обявени за продажба в близките месеци

16:31 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционната активност на световните пазари за имоти се е понижила до нивата си от 2004-2005 г., смята Ник Аксфорд, директор за Европа, Близкия Изток и Африка в консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), цитиран от PropertyEU.

Докато инвестиционният обем в Европа е спаднал наполовина в сравнение с активността през 2006 и 2007 г., продажбите на бизнес имоти от страна на собствениците остават значителна част от пазара, тъй като търговците, които притежават имоти, предприемат сделки по продажба и обратно изкупуване, за да освободят капитал, „замразен“ в портфолио си.

Със сътресенията на финансовите пазари, които се разпростират към всички сектори на икономиката, потреблението, което представляваше по-голямата част от икономическия ръст в Европа през последните години, също отбеляза значителен спад. Едно от малкото неща, които се повишават в Европа, са страхът от безработицата, заедно с инфлационния натиск върху храни, гориво, транспортни разходи и доходността от имоти, сочи изданието.

„Капиталовите стойности сега се понижават на много пазари и ние вярваме, че се задава още един рунд от ценови корекции, тъй като икономиката в Европа продължава да отслабва“, казва Аксфорд.

Въпреки това за сегмента на търговските центрове има някаква утеха. „Най-модерните търговски центрове все още са привлекателна инвестиция, въпреки че второстепенните имоти ще продължават да са засегнати в по-голяма степен отколкото най-добрите проекти. Фактът, че търговските центрове имат много наематели, заедно с нежеланието на повечето наематели да съкращават площите си или да се преместват дори и при по-трудни пазарни условия, прави търговските центрове сравнително добре защитен сектор“, казва той.

Тъй като най-добрите търговски центрове сменят собствениците си много рядко, онези инвеститори, които в момента заемат изчаквателна позиция, ще имат възможност за интересен избор, ако някои от най-добрите молове бъдат обявени за продажба за пръв път след много години. Дори и да има вероятност за още спад в цената им, няма гаранция, че даден търговски център ще бъде все още на пазара за продажба в бъдеще, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
fallback