fallback

Български транспортен холдинг ще продава имот за 700 хил. лв.

Сделката е в размер на близо една четвърт от пазарната капитализация на холдинга

10:27 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Български транспортен холдинг свиква извънредно Общо събрание на акционерите на 29 декември, на което ще се гласува за продажбата на имот в пловдивското с. Марково за сумата от 699 800 лв. без ДДС, съобщи дружеството чрез БФБ-София. Купувач по сделката е петричкото Транс-юг АД, което е част от групата на Български транспортен холдинг.

„Икономическата изгода за Български транспортен холдинг от преобразуването на материален актив с ниска доходност в ликвидни средства без допълнително оскъпяване е комплексна. От една страна се осигуряват средства за прекратяване на депозит от дъщерното дружество и се спестяват разходи за лихви по заемни средства в размер на минимум 31 хил. лв. годишно, от друга страна се обезпечават оборотни средства за холдинга, без да се използва сумата от кредита за оборотни средства и по такъв начин се спестява лихва в размер на минимум 60 000 лв.годишно, а от трета страна се спестяват минимум 20 000 лв. годишно за поддръжка, персонал и охрана на учебния център и не на последно място – няма да се инвестират средства в довършителни работи по центъра“, се казва в доклада на Управителния съвет по сделката.

В сумата от 699 800 лв. без ДДС влизат сграда за 635 800 лв. и за земя (дворно място) за 64 000лв. Имотът представлява дворно място с триетажна сграда – Учебен център в местност Захаридиево на село Марково, общ. Родопи, обл. Пловдивска.

„В условията на повсеместна финансова криза и съответно растяща цена на заемните средства, а от друга страна тенденция на понижение в цените на недвижимите имоти, Управителният съвет на Български транспортен холдинг счита извършването на тази сделка за навременно и целесъобразно действие“, уточняват още от комапнията.

На събранието ще се гласува и решение за одобряване на мерки за подобряване на контрола и противодействие на лошите практики и тенденции при управлението на дъщерните дружества. Мерките включват подобряване на производствените резултати и гарантиране на положителна динамика, изясняване на перспективите за развитие на дружествата, подобряване на паричния баланс и намаляване на перманентната задлъжнялост към доставчици, повишаване на ефективността от използването на материалната база на дъщерните дружества, и повишаване на възвращаемостта от направените инвестиции през последните пет години, осигуряване на достатъчно адекватен финансов, счетоводен и оперативен контрол върху дейността на дружествата от страна на оперативното ръководство на дружествата, отстраняване от изпълнителни функции на злоупотребилите или проявилите безстопанственост изпълнителни директори, членове на Съвети на директорите и прокуристи, увеличаване на отговорността при неизпълнение на поставените задачи и др.

Последната сделка по позицията е сключена на 21 октомвир на ниво от 8,98 лв. за брой. Пазарната капитализация на холдинга към момента възлиза на 2,95 млн. лв., т.е. предложената сделка за гласуване от акционерите е на стойност 23,7% от капитализацията.

 

Свързани компании:

Български Транспортен Холдинг АД(BTRH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:23 | 12.09.22 г.
fallback