fallback

Цените на американските жилища падат за седмо поредно тримесечие

През изминалите 12 месеца при 30,2% от сделките в САЩ жилищата са били продадени на загуба

17:32 | 12.11.08 г.

Цените на жилищата в САЩ регистрираха спад за седмо поредно тримесечие, като близо една трета от американците, които са продали през изминалата година, са на загуба, сочат данни на сайта за имоти Zillow.com, цитирани от Ройтерс.

Цените на жилищата са паднали с 9,7% на годишна база до 202 966 долара през третото тримесечие, сочи индекс на сайта Zillow Home Value Index, обхващащ 163 градски района.

Цените отчитат понижение от общо 12,8% спрямо върха на пазара през 2006 г. Годишното понижение през второто тримесечие възлизаше на 8,8%, което е знак, че ценовият спад продължава да се ускорява през третото тримесечие.

Продължаващото поевтиняване принуждава все повече собственици да продават имота си за по-малко от първоначалната цена, на която са го купили.

През изминалите 12 месеца при 30,2% от сделките жилищата са били продадени на загуба, като този дял е по-голям спрямо регистрираните 23,7% в края на второто тримесечие. На 17 пазара, 14 от които в Калифорния, над половината от жилищата са продадени на загуба през изминалата година.

Делът на собствениците, чиято ипотека надвишава стойността на жилището им, остава относително същият като през второто тримесечие, като един на всеки седем, или 14,3% от всички собственици в национален мащаб, дължат повече по ипотеките си в сравнение със стойността на имота си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 09.09.22 г.
fallback