fallback

BNP Paribas с обвинение за нерегламентирани сделки с фалирала компания

Френската институция е обвинена в нарушаване на правилата за търговия с вътрешна информация при сделка с японската Urban Corp.

11:35 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Френската банка BNP Paribas получи обвинения, че вероятно е нарушила правилата за търговия с вътрешна информация на Япония. Става дума за сделки за 307 млн. долара, свързани с фалиралата компания от сектора на недвижимите имоти Urban Corp., съобщава IHT. По случая е образувана комисия, която да разгледа транзакциите.

Ръководителят на BNP Paribas в Япония е признал, че сделката е сключена по неправомерен начин. Премълчана е информация относно финансовото състояние на Urban Corp. По думите на Ясуке Ясуда, който ръководи поделението в страната, ръководството на банката се чувства „силно отговорно за неразкриването на детайлите по сделката“.

Заради премълчаването на информация някои от служителите ще понесат наказания, е заявил Ясуда, но е отрекъл каквато и да била търговия с вътрешна информация.

Въпросмата сделка, която е обект на обсъждане, е сключена едва няколко седмици преди колапса на Urban, която е имала задължения за 2,4 млрд. долара. Това е най-голямата сума, останала като задължение след фалит за компания от японската борса за последните шест години.

Японската агенция за финансови услуги ще разследва решението да не бъде разкрит суап-компонентът на сделкaта, сключена от Urban преди фалита й на 13 август. Самата операция по емитиране на облигационна емисия, която е предметът на спора, е направена месец по-рано, макар да е бил ясно, че тя ще донесе загуба и недостиг на ликвидност за Urban.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:40 | 08.09.22 г.
fallback