fallback

Hypo Real Estate очаква загуба от 3,1 млрд. евро за третото тримесечие

Ипотечният кредитор, който получи 50 млрд. евро от Германия през октомври отписва активи за 2,5 млрд. евро от подразделението си в Ирландия

10:23 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Немската банка за ипотечно кредитиране Hypo Real Estate, която получи 50 млрд. евро от спасителния фонд за банковата система на немското правителство през октомври, съобщи, че очаква да отчете загуба преди данъци от 3,1 млрд. долара за третото тримесечие на годината.

Основна роля за голямата загуба се пада на отписванията на активи от дъщерното подразделение на Hypo в Ирландия – Depfa Bank. От баланса на ирландската банка ще бъдат отписани 2,5 млрд. евро, предава Bloomberg. Depfa Bank e собственост на Hypo от юли 2007 г., като цената на сделката беше 5,3 млрд. евро.

От банката очакват отписване на активи за още 600 млн. евро, които ще бъдат свързани с колапса на Lehman Brothers, инвестиции в Исландия и загуби, свързани със структурирани дългови книжа, съобщават oт Hypo Real Estate. Освен това се прогнозират още 100 млн. долара отрицателен резултат с оглед отслабването на пазара на недвижими имоти.

„За четвъртото тримесечие на годината Hypo Real Estate очаква резултатите да бъдат негативно засегнати в резултат на разходите по постигнатите споразумения за увеличаване на ликвидността. Като цяло пазарната ситуация остава трудна. Разходите по линията от 50 млрд. евро и преструктурирането ще се отразят и на резултатите за 2009 година“, съобщават от банката.

В началото на миналия месец Hypo Real Estate получи спасителен заем от немското правителство, тъй като не успя да си набави необходимото краткосрочно финансиране. Операцията се превърна в най-голямото спасяване на банка в Германия от края на Втората световна война насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 07.09.22 г.
fallback