fallback

Отчитат ръст в броя на бездомните семейства в САЩ

Според различни данни броят на бездомните семейства се е увеличил с 61% от началото на кризата през 2007 г.

10:18 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама обеща да помогне на собствениците на жилища, които са заплашени от принудително отнемане от страна на банките, но той не каза много за това как ще помогне на семействата с ниски доходи, които са останали без дом заради влошаващата се икономика, пише Ройтерс.

Обама обясни обстойно плановете за популяризиране на жилищата на достъпни цени и за възстановяването на субсидиите за държавни жилища. Въпреки това с прогнозираната тежка рецесия през 2009 г., може да се окаже, че ще му е трудно да осигури средствата, за да изпълни тези обещания в близкото бъдеще.

В същото време социални защитници и държавни съветници, които се борят с проблемите на бездомните, казват, че са необходими спешни действия за да се спре принудителното отнемане на десетки хиляди жилища и да се намерят нови жилища на хиляди семейства.

Специалисти са на мнение, че икономиката може да се възстанови единствено ако се предотвратят отнеманията на жилищата и по този начин се избегне ситуация, при която многобройни семейства ще останат без дом.

Това е дилема, която предполага помощ за цялостната икономика, за да се помогне на хората, които рискуват да останат без дом, защото са загубили работата си. Необходимо е да бъдат взети и мерки относно ипотечната криза, особено отнемането на жилища, отдадени под наем на хора с по-ниски доходи, които в последствие биха останали без дом, смятат специалисти.

Организации, действащи в защита на бездомните, призоваха за целенасочени жилищни субсидии, които да помогнат на бездомните хора да се настаняват в постоянни жилища, както и на тези, които рискуват да им бъдат отнети домовете от банките поради необслужвани ипотеки. Обама обаче ще трябва да направи много повече, а не разполага с магическа пръчица, пише изданието.

Многобройни нови семейства пристигат в приютите за бездомни в страната, като някои от тях се настаняват в мотели, а други – при приятели и роднини.

Наред с това има малко време за губене. Безработицата в САЩ е на най-високите си нива от 14 години насам, а се очакват и още съкращения, като в същото време близо 1,5 млн. жилища може да бъдат отнети от собствениците им.

През юли американският конгрес одобри мащабен план за спасяване на жилищния пазар на стойност 3,9 млрд. долара, част от които може да бъдат използвани от местните власти за изкупуване на отнети жилища, в които евентуално биха могли да бъдат настанени бездомни семейства.

Според официална статистика 1 464 нови семейства са постъпили в приюти за бездомни в Ню Йорк през септември.

Четирите приюта в Сан Франциско са препълнени, а различни данни сочат, че 450 семейства с 800 деца живеят в единични стаи в различни хотели в града.

Във Вирджиния има около 100 семейства, които чакат да бъдат настанени в приюти, сочи изданието.

Общественото мнение е, че новите бездомни семейства са заели пари, които не са могли да изплатят или че алчните банки са им отпуснали ипотеки, които не са могли да си позволят.

Въпреки това защитнически организации казват, че всъщност повечето от тях са живеели под наем в жилища, които са били отнети от собствениците или са хора, които са загубили работата си и не са могли да наемат ново жилище.

Различни регионални и държавни източници сочат, че броят на бездомните семейства се е увеличил с 61% от началото на кризата през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
fallback