fallback

Очакват спад на наемите на търговски площи в Западна Европа и ръст в ЦИЕ

Увеличаването на потребителските разходи и нуждата от модернизация ще подкрепят пазарите в България, Чехия, Полша, Румъния, Словения и Словакия

12:30 | 11.11.08 г.

Наемите на първокачествени търговски площи ще отчетат спад в много пазари в Западна Европа, докато в повечето развиващи се икономики на континента се очаква ръстът да продължи, прогнозират от консултантската компания King Sturge в доклада си за пазара на търговския площи в Европа през 2009 г., цитиран от PropertyEU. 

От компанията вярват, че следващата година ще бъде трудна за пазара на търговски площи, особено в петте големи икономики на Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия. Анализаторите прогнозират, че средните наеми на търговски площи ще отчетат лек спад в Лондон и по-сериозни понижения в градове като Милано и Мадрид.

Въпреки това перспективата пред континента не е изцяло негативна. Развиващите се икономики като България, Чехия, Полша, Румъния, Словения и Словакия ще отчетат положителен икономически ръст. Увеличаването на потребителските разходи и нуждата от модернизация ще подкрепят пазара на търговски площи в тези страни. Наемите ще нараснат с до 10% на определени ключови локации в градове като Букурещ, Прага и Варшава, прогнозират от компанията.

Преоценяването на търговски активи (очакванията са капиталовите стойности да загубят над 30% от върха си в началото на 2007 г. до прогнозираното дъно през 2010 г.) ще създаде големи инвестиционни възможности за играчи с достатъчно средства като държавните фондове, се посочва в анализа.

Трансграничните сделки с търговски обекти вече формират около 12% от всички сделки с търговски площи в Европа, изчисляват от компанията. Очакванията са трудните пазарни условия по-скоро да стимулират трансграничната експанзия на търговските вериги.

Миналата седмица от Research and Markets прогнозираха, че брутната отдаваема площ в търговските центрове в Централна Европа ще се увеличи средно с 60% до 2009 г. в сравнение с 2007 г. За Централна и Източна Европа (ЦИЕ) България и Румъния са сред страните, в които се очаква най-голямо увеличение през периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 08.09.22 г.
fallback