fallback

Allianz ще разширява портфолиото си от имоти по света с 15 млрд. евро

В момента имотите в портфолиото на компанията представляват около 4% на стойност 18 млрд. евро, но тя би искала да повиши този дял до между 6 и 8%

10:01 | 11.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Allianz Real Estate, подразделението за имоти на германската застрахователна група Allianz, смята да разшири портфолиото си от имоти по света с 15 млрд. евро през следващите 5 години, пише PropertyEU.

Това е част от стратегията на компанията да изгради глобална платформа за управление на активи и застрахователни услуги, казва Оливие Пиани, новият глобален изпълнителен директор на Allianz Real Estate.

“Германия ще бъде най-важният пазар за нас, следвана от Франция”, казва той. “В момента имаме активи за имоти под управление за около 18 млрд. евро, или около 4% от нашето портфолио, но бихме искали имотите да представляват между 6 и 8% от нашето портфолио, така че бихме искали да инвестираме до 15 млрд. евро през следващите 3 до 5 години.”

В момента около 80% от имотите на Allianz, повечето от които са офис сгради, са в Европа. От компанията оценяват като недостатъчни инвестициите в Северна Америка и Азия, затова ще се насочат към тези райони.

Също така Пиани вижда положителни аспекти на кредитната криза. “В някои отношения тя има положителни ефекти, например тя свали цените. Имотите не са винаги най-прозрачният вид активи на света; бихме искали да станат по-прозрачни.”

Според него някои пазари като Лондон, който някои инвеститори избягват заради несигурността по отношение на площите за отдаване под наем, все още си струва да се вземат предвид, при условие че инвеститорите гледат на тях дългосрочно – между 5 и 10 години.

Allianz привлече голяма публичност през август, когато се съгласи да продаде Dresdner Bank на Commerzbank за 9,8 млрд. евро в сделка, която се очаква да провокира вълна от консолидация в германския банков сектор, пише изданието. Сделката доведе до създаването на най-голямата банка в Германия по отношение брой клиенти, въпреки че Deutsche Bank е все още най-голямата по отношение на активи с около 2 трлн. активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 08.09.22 г.
fallback