fallback

Продажбите на жилища във Великобритания на 30-годишно дъно

Членовете на RICS са финализирали средно по 10,9 продажби за периода от август до октомври - най-ниската стойност в историята на проучването

09:58 | 11.11.08 г.

Броят на продажбите на жилища във Великобритания е паднал най-малко до 30-годишно дъно през изминалите три месеца, сочат данни на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS).

Средно броят финализирани продажби от член на RICS се понижава до 10,9 за периода от август до октомври - най-ниската стойност в историята на проучването, което организацията води от 1978 г.

От института обвиняват за ситуацията липсата на налични ипотеки, която „задушава“ пазара.

Въпреки това най-лошото може би е отминало, защото 20% от членовете на RICS вече очакват продажбите да се увеличат до края на годината. През септември само 4% са били на това мнение, пише BBC.

Според института нарастващият оптимизъм, че продажбите ще започнат да нарастват отново, се дължи на това, че повече продавачи се съгласяват да свалят офертната си цена.

Възможно е оптимизмът да отразява също и очакванията за увеличаване на броя отнети жилища.

От института съобщават още, че 84% от членовете му отчитат спад на цените на жилищата между август и октомври, 14% не регистрират изменение, а 2% виждат ръст.

Най-голям спад на продажбите има в Лондон, където членовете на организацията са реализирали средно едва по 6,4 продажби за трите месеца. Най-силен е пазарът в Североизточна Англия, където са финализирани по 16 сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 22.08.22 г.
fallback