fallback

Много консултантски компании вече с отдел "Имоти във финансово затруднение"

Подобно звено са създали Savills, Jones Lang Lasalle, Cushman & Wakefield, DTZ и King Sturge

15:07 | 10.11.08 г.

Водещи консултантски компании по света в областта на недвижимите имоти са започнали да сформират екипи, които да консултират продажбите на все по-често срещания феномен „имоти в затруднено финансово положение“ („distressed“ property), пише PropertyEU.

През октомври например агенцията за имоти Savills създаде екип, който да помага на компании за недвижими имоти и техните заемодатели при проблеми с ликвидността. Чрез трансграничния си обхват екипът ще отговаря за процедурите в различните правосъдни системи и прехвърлянето на активи при фалит на компании в Европа, Близкия Изток, Австралия и Азия. „Смятаме, че много имоти във финансово затруднение ще се появят на пазара през първото тримесечие на следващата година. Всички са на сцената и чакат музиката да зазвучи. Когато това се случи, ще е голям купон“, казва Джон Лайънс, изпълнителен директор на Savills в САЩ.

„Смятам, че активи като офис и търговски площи ще са уязвими. Затрудненията проникват в сектора на търговските площи от малко по-дълго време, особено в районите с презастрояване на търговски имоти в съчетание със забавяне в потреблението.“

Savills не е единствената компания, която се надява да пробие с този нов бизнес във време, когато транзакционната активност на практика е секнала. Компании като Jones Lang Lasalle, Cushman & Wakefield, DTZ и King Sturge също са създали подобни екипи.

Този ход е навремен предвид признаците, че все повече имоти ще изпадат в затруднено положение заради засилващата се нетолерантност на заемодателите към промени в съотношението заем/стойност на имота. „Всеки имот, който не генерира доход, сега е уязвим“, казва Джон Стивънс от JLL.

Клиентите също иска процедурите по проблемните имоти да се приключват бързо, добавя Мартин Уилямс от Cushman&Wakefield. „Един клиент може да дойде при нас с идея как да се продадат няколко имота и иска отговор как най-добре да направи това в рамките на 24 часа“, казва Уилямс.

На такъв пазар обаче не е много лесно да се продава, коментира Ричард Станли от DTZ. „Има огромни трудности на пазара в момента предвид всеобщото схващане, че пазарът може би ще продължи да отслабва, преди да достигне дъното си.“

Потенциални купувачи на финансово затруднени имоти са основно опортюнистични фондове, създанени със специалната цел да инвестират в такива активи. Фондове от този вид имат Carlyle Group и NG Real Estate.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 09.09.22 г.
fallback