fallback

Малко райони по света са останали незасегнати от кризата на пазара на имоти

Най-големият спад в цените на имотите е регистриран в Източна Европа, което е изразен обрат по отношение на очакванията за ръст само три месеца по-рано

15:46 | 10.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Влошените икономически условия са засегнали почти всички пазари на бизнес имоти по света, сочи проучване на британския Кралски институт на лицензираните оцените на имоти (RICS).

През последните месеци е регистрирано остро влошаване на представянето и търсенето на имоти в много региони, които досега изглеждаха защитени от кризата и по-специално части от Азия и Източна Европа.

Спадът в сектора на бизнес имоти е ясно изразен на развитите пазари като Великобритания и САЩ, но новият доклад на RICS показва, че малко региони по света са останали незасегнати от икономическата криза.

Показателят за средните наемни нива по света е на отрицателна територия за пръв път в историята на статистиката на института, главно заради слабото представяне в САЩ, Япония, Испания, Ирландия и Индия, а цените на имотите също са се понижили, най-вече през третото тримесечие на годината.

Докладът, който отчита бизнес доверието сред оценителите за стойността на имотите и търсенето от страна на наематели, посочва индийския пазар като изключително засегнат. Регионът е привлякъл множество международни инвеститори, които са се надявали да се възползват от нуждите от имоти в икономиката, която досега изживяваше истински бум.

Повишаващите се лихвени нива, по-високата инфлация и ограничената ликвидност са засегнали доверието към страната, се казва в доклада.

Най-големият спад в цените на имотите е регистриран в Източна Европа, което е изразен обрат по отношение на очакванията за ръст само три месеца по-рано.

Регионът бе един от най-активните по отношение на инвестициите в имоти през последните няколко години, когато редица инвестиционни фондове целяха да се възползват от сравнително неразработения регион с по-евтини имоти, тъй като по-установените пазари бяха вече прекалено скъпи.

Близо 46% повече оценители са отчели спад на цените в Източна Европа от тези, които отчитат покачване, в сравнение с 1% през второто тримесечие. Общо с 56% е нараснал броят на оценителите, регистрирали спад в инвестиционното търсене в сравнение с 9% през предходното тримесечие.

Най-засегнат е бил руският пазар, където нетното съотношение на оценителите, отчитащи спад в инвестиционното търсене е спаднало от 16% до -79%.

„Кредитната криза сега е разпростряла хватката си и към развиващите се пазари“, коментира Саймън Рубинсън, главен икономист от RICS.

„Известна подкрепа в крайна сметка може да се очаква заради големите понижения на лихвените проценти. Въпреки това с все още ограничената ликвидност и очаквания последващ спад в търсенето от страна на наемателите, натискът върху бизнес сектора е неизбежен в близко бъдеще“, допълва Рубинсън.

Един от малкото региони, които са удържали на кризата, е Китай. Повечето от индикаторите там са останали на положителна територия, тъй като както търсенето, така и предлагането са все още силни, а очакванията, като цяло, са добри.

Продължават проблемите на пазарите в САЩ и Великобритания. Инвестициите в имоти са изключително ограничени заради липсата на банкови кредити, а се очакват и още спадове, въпреки че цените са спаднали вече почти с 25% от началото на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 08.09.22 г.
fallback