fallback

Нулев интерес към търг за частен апартамент в Пловдив

Според брокери това е признак, че потребителите у нас още не са готови да купуват имоти на търг

12:55 | 10.11.08 г.

Нито един кандидат не се яви на организиран търг за закупуване на частен имот в жилищния район „Тракия” в Пловдив, съобщиха от пловдивската кантора за имоти Europolis.

Тристайният апартамент от 98 кв. метра бе обявен за продажба преди месец от компанията при първоначална цена от 41 500 евро. Срокът за подаване на оферти изтече днес, като кандидатите трябваше да наддават тайно в запечатан плик.

„Липсата на интерес към подобен тип сделки не е показателна за общото състояние на пазара на недвижимости у нас, по-скоро потребителите не са готови да закупуват частен имот на търг“, коментират брокери от кантората. Доказателство за това е, че за същия апартамент, пуснат на свободна продажба чрез посредничеството на агенцията, вече са се явили 10 потенциални купувачи.

Практиката за публична продажба на частни апартаменти не е позната у нас, въпреки че подготовката на тръжната документация и организирането на конкурса по нищо не се различава от сделките с ипотекирани имоти или държавна и общинска собственост, обясняват брокерите. Според тях и в двата случая кандидатите могат да се запознаят предварително с условията по търга, с копието от нотариалния акт и удостоверенията за липса на тежести, както и да направят оглед на жилището на място.

Офертите се подават в определен ден и час в запечатан плик, а класирането става при най-висока от предварително обявената цена. Победителят се обявява веднага, определя се срок за плащане, а предварителният договор се подписва до три дни.

Организирането на частни аукциони за придобиване на собственост е доста разпространена практика в света, като сделките са предимно в средния и ниския клас, уточняват още от Europolis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 09.09.22 г.
fallback