fallback

Брокери отчитат ръст на наемите на жилища в Плевен

Увеличението обаче няма да бъде много голямо, защото ще се изчерпят възможностите на кандидатите, смятат специалисти

11:01 | 10.11.08 г.

В Плевен се забелязва тенденция към увеличаване на наемните цени на жилищата, което се дължи на повишеното търсене, съобщават от брокерски къщи в областния център, цитирани от БТА.

Според наблюдатели на пазара хора, които в условията на финансова криза не могат да ползват банков кредит за купуване на жилище, започват да търсят имот под наем. От агенциите за имоти смятат, че увеличението на наемните цени няма да бъде много голямо, защото ще се изчерпят възможностите на кандидатите.

Брокерите посочват, че кризата оказва влияние и в наемния сектор, защото се появяват по-рядко клиенти, търсещи луксозно жилище с висок наем - над 200 евро. Повечето се надяват да наемат жилище със стая, хол и кухня на цена до 200 лева месечно.

При покупко-продажбите на апартаменти има отлив на клиенти, твърдят посредниците. Според тях това се дължи на факта, че банките са затегнали максимално условията за кредитиране, а някои и не отпускат кредити. Другият проблем е, че често се променя процентът по ипотечните кредити, което стресира пазара.

Въпреки това в момента цените на имотите в Плевен запазват високи нива и градът остава сред най-скъпите у нас, смятат специалистите в бранша. Цената за жилище старо строителство варира от 650 до около 800 евро за квадратен метър в зависимост от състоянието му.

Сред причините някои посочват започналото осъществяване на проекта АЕЦ Белене, който се очаква да привлече много работници и специалисти в региона. Очакванията са те да бъдат добре платени и да поискат да осигурят по-добър бит за семействата си в областния град, който се намира най-близо до строителния обект и бъдещата централа, смятат брокери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 07.09.22 г.
fallback