fallback

Шоковото понижение на лихвата на Острова може да не стигне до клиентите

Близо половината потребители няма да видят никаква полза от намаленията, защото са изтеглили кредити с фиксирани лихви

13:37 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Решението на Английската централна банка за намаляване на основния лихвен процент (ОЛП) до най-ниското му ниво за повече от 50 години изуми пазарите, но може да не е достатъчно да върне сигурността на домакинствата, подложени на натиск от икономическия спад, който постепенно прераства в рецесия, се казва в коментар на Ройтерс.

С нарастването на безработицата, спада на жилищните цени и инфлация, двойно по-висока от прогнозираната от банката, няма гаранция, че намалението на ОЛП от 150 базисни пункта до 3%, само по себе си, е достатъчно, за да вдъхне живот на британската икономика, пише изданието.

„Нашето усещане е, че Английската централна банка все още има много работа”, казва Вики Редууд, британски икономист от Capital Economics. „Мисля, че лихвените нива в крайна сметка ще спаднат до 1% до средата на другата година.”

Също така задаващата се рецесия, първата от началото на 90-те години, ще бъде по-болезнена, ако банките не предадат намалените лихви до домакинствата чрез по-евтини жилищни заеми, казват коментатори.

Кредитните институции са предупредили, че може да не са в състояние да предадат изцяло намалението заради сковаващия ефект на кредитната криза, която повиши цената за финансиране на банките.

От Lloyds TSB, която се възползва от спасителния план на правителството, казаха, че ще намалят стандартната плаваща ипотечна лихва до 5% от 6,5%.

Но въпреки натиска от страна на правителството много кредитори все още отлагат намалението, изчаквайки да видят дали ще има някакво подобряване на ситуацията на паричните пазари.

Хората във финансовия сектор в Лондон се опасяват, че намаленията няма да достигнат до крайните потребители.

„Много хора използват ипотеки с фиксирана лихва, така че това няма да има ефект веднага, но въпреки това мисля, че то възстановява доверието, когато човек знае, че на пазара ще има отново изгодни сделки”, казва Мария Мот, която работи за JP Morgan.

От Съвета на ипотечните кредитори са казали, че половината потребители няма да видят никаква полза от намаленията, защото са изтеглили кредити с фиксирани лихви.

Ако намалението от 150 пункта бъде отразено изцяло в продуктите на банките, то би намалило плащанията по ипотека на стойност 250 хил. паунда с 225 паунда до 1 413 паунда.

Кредитната криза е принудила много банки да ограничат кредитирането като по този начин са задушили жилищния пазар. По последна статистика на Halifax цените на жилищата във Великобритания са отчели най-големия си спад поне от четвърт век насам през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:25 | 07.09.22 г.
fallback