fallback

Апартаментите старо строителство в Букурещ са поевтинели с 6% през октомври

В резултат на понижението средната цена на старите апартаменти в Букурещ е достигнала 1576 евро на кв. м

12:34 | 07.11.08 г.

Цените на апартаментите старо строителство в Букурещ са продължили да се понижат и през октомври, отбелязвайки спад от 6% спрямо предходния месец и понижение от 16% спрямо година по-рано, сочи индексът за недвижими имоти в Букурещ на Colliers International, съобщи Ziarul Financiar.

В резултат на понижението средната цена на старите апартаменти в Букурещ е достигнала 1576 евро на кв. м.

Според друг индекс, съставен от Ziarul Financiar, тристайните апартаменти в Букурещ са се обезценили с 12% от началото на годината, като в някои райони цените са се понижили дори с 20%. Индексът взема предвид офертните цени на сайта Anuntul.

Що се отнася до цените на апартаментите ново строителство, данните на Colliers сочат, че през октомври те са останали на нивото от септември.

„Въпреки че офертните цени остават непроменени, строителните предприемачи продължават с промоционалните оферти от лятото или предлагат нови, за да стимулират продажбите“, казва служител на компанията.

Ценовите понижения са дължат на малкия обем на сключените сделки през последните няколко месеца. Ниската активност при осъществяването на продажби пък се дължи както на финансовата ситуация, обуславяща повишаването на лихвените проценти и затягането на кредитните условия, така и на очакванията на потенциалните купувачи, че цените ще се понижават като последствие от ситуацията на чуждестранните пазари.

Освен това спекулативните инвеститори, които доскоро са отговаряли за голяма част от търсенето, са ограничили операциите си значително.

Въпреки това не при всички апартаменти старо строителство цените са се понижили, тъй като все още има собственици, който поддържат непроменена офертна цена, без да се стига до сделка.

„Предлагането вече не е еднакво, а е разделено в два сегмента – тези, който поддържат цените в границите на нивата от предходния месец, и тези, които намаляват цените с надеждата, че ще реализират сделка. Следователно виждаме известен конфликт на пазара, свързан с минималния праг, който цените може да достигнат“, поясняват от компанията.

Въпреки че обемът на сделките по покупко-продажба се е понижил, консултантите забелязват ръст от около 15% в броя на договорите за наем в сравнение с лятото на 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 09.09.22 г.
fallback