fallback

Предвиждат още спад в цените на акциите на британски компании за имоти

Цените на книжата на големите компании за бизнес имоти на Острова може да се понижат с още 42%, смятат от Morgan Stanley

15:38 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Morgan Stanley очаква, че цените на книжата на големите британски компании за имоти може да се понижат с още 42%, тъй като, на практика, на пазара на бизнес имоти в страната няма да има никакво кредитиране през следващите 12 до 18 месеца, пише Ройтерс.

Причината е, че банките изпитват недостиг на капитал и смятат, че експозицията им към сектора е прекалено голяма. Morgan Stanley е понижила рейтинга на няколко компании от пазара на имоти на Острова, с изключение на инвестиционната компания, която се фокусира върху инвестиционни тръстове за имоти Derwent London. От Morgan Stanley са казали, че очакват още по-голям спад на наемните нива на офисите в централен Лондон.

Преди цените на книжата от сектора да могат да се възстановят, банките трябва да направят видим прогрес в решаването на въпроса с проблемните кредити към пазара на бизнес имоти и очакваната „изключително трудна рецесия” във Великобритания трябва да свърши, казват от компанията.

„Към четвъртото тримесечие на 2009 г. ние смятаме, че ще започнем да ставаме свидетели на ръст на броя на принудителните продажби, главно... заради проблеми, свързани с дългове”, казват от Morgan Stanley.

Също така от компанията очакват, че началото на продажбите на отнети от банките имоти ще провокират още и по-бърз спад в цените на британските бизнес имоти, тъй като банките ще бъдат принудени да продават имотите на цените, които купувачите предлагат, вместо на оферираните от тях ценови нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 30.08.22 г.
fallback