fallback

Офертните наемни цени на бизнес площите в Манхатън отбелязват спад

Офертните наемни нива на площите в някои най-известни локации обаче отчитат ръст

11:06 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Наемодателите на бизнес сгради в Манхатън са понижили офертните си цени за търговски площи, но все още вярват, че могат да очакват по-високи нива за най-добрите търговски локации, сочи доклад на организацията Real Estate Board of New York, цитиран от Ройтерс.

Средните офертни наемни нива за търговски площи в Манхатън са отбелязали спад от 3% до 129 долара на кв. фут (близо 12 долара на кв. м) за 12-те месеца до края на септември.

Наемите в района около Уол Стрийт, засегнат в най-голяма степен от икономическата криза, са се понижили до 251 долара на кв. фут към края на септември в сравнение с 301 долара година по-рано.

От друга страна, цените „предлага“ за площи на приземните етажи в някои от най-луксозните търговски локации на Mанхатън са се повишили в сравнение с миналата година, което подсказва, че наемодателите вярват, че наемателите на тези площи ще отчетат печалби от продажбите по празниците, което ще им помогне да запазят бизнеса си, се казва в проучването.

Въпреки това „докато не се видят резултатите от продажбите по празниците, ефектът няма да е ясен“, казва брокерът в Cushman & Wakefield Дейвид Грийн.

Анализаторите очакват слаби продажби по време на американския празничен сезон, тъй като потребителите, които са загрижени за пониженията на цените на жилищата, за сигурността на работата си и растящите цени на храните, ще ограничат харченията.

Също така поради настоящата кредитна криза някои търговски вериги като Circuit City Stores са започнали да затварят магазини, като освобождават големи незаети площи.

Някои обаче смятат, че като цяло веригите ще продължат да разширяват бизнеса си. „Ако сте национална верига трябва да продължите растежа си“, смята Керън Белатони от консултантската компания Robert K. Futterman & Associates.

Офертните цени на “Медисън авеню” в туристическия район между 57-ма и 72-ра улица са се покачили до 1 143 долара за кв. м от 1 108 в края на септември миналата година, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 06.09.22 г.
fallback