fallback

Гърция също обмисля ипотечни облекчения за някои собственици

Някои обаче критикуват плана, който може да "доведе финансовата система до колапс", от който други ще се възползват

08:58 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Гърция обмисля да бъдат замразени плащанията на вноските по ипотеките за някои „уязвими социални групи“, пише бизнес изданието Capital.gr, цитиращо гръцкия mинистър на икономиката и финансите Георгиос Алогоскуфис.

Мерките са по подобие на плана на Испания, която смята да позволи на някои безработни да отложат половината от плащанията по ипотеките си за две години.

От друга страна, някои критикуват плана за замразяване на вноските, изказвайки опасения, че това „ще доведе финансовата система на страната до колапс“, от който други ще се възползват.

Алогоскуфис е казал, че предстои да бъдат гласувани промени в законопроекта за държавна помощ на най-големите банки в страната. Миналия месец Гърция съобщи планове да отдели до 28 млрд. евро, за да помогне на банките да се справят с финансовата криза.

Преди дни някои гръцки банки заявиха, че „не се намират в положение на крайна нужда“ и не са склонни да се възползват от спасителния пакет. От министерството са казали, че програмата съществува независимо от интереса на банките, както и че последните не са отказали да участват, а просто имат някои резерви, докато мерките бъдат гласувани в Парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
fallback