fallback

Отчитат рекордно свиване на строителството на Острова

Жилищният пазар се е понижил с най-бързи темпове от всички сегменти

14:33 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Британският строителен сектор е отчел най-бързите темпове на свиване през октомври за повече от десетилетие заради понижаващите се цени и ограничените кредитни условия, пише Ройтерс, цитирайки съвместно изследване на международната организация Chartered Institute of Purchasing and Supply (CIPS) и компанията за финансова информация Markit.

Индексът за сектора на строителството, изготвен от двете организации, се е понижил до 35,1 пункта от 38,8 през септември, бележейки петия пореден месец, през който той е под 50 пункта – нивото, което индикира свиване. Показателят за октомври е и най-ниският от началото на статистиката през 1997 г.

„И октомври не донесе добри новини за борещите се за оцеляване строители в условия, при които глобалната икономическа и финансова криза продължи да безпокои сектора“, коментира Рой Ейлиф, директор от CIPS.

Тази седмица Английската централна банка се очаква да понижи лихвите поне с половин процентен пункт от сегашните 4,5%, което би могло да даде тласък на строителния сектор, изпитващ затруднения от началото на кредитната криза, която повиши цените на финансовите продукти, пише изданието.

Както заетостта, така и новите поръчки са се понижили с най-бързи темпове от началото на статистиката, което вещае продължителен спад в сектора.

От трите подсектора жилищното строителство е отчело най-силно свиване, като индексът за този подсектор се е понижил до 25,2 от 26,1 пункта.

Според Филип Шоу, икономист от банковата група Investec, без правителствената подкрепа данните са щели да бъдат дори по-лоши.

„Мисля, че това подчертава широкия мащаб на икономическия спад във Великобритания“, казва той. „Строителството не е единствено жилищният пазар, но също включва и инвестициите в сгради и строителните работи“.

Глобалната криза застави много банки да ограничат кредитирането през последната година, застрашавайки съществуването на пазара на имоти, пише изданието.

Жилищните цени вече се понижиха с около 14% от своя пик и строителните фирми усещат затрудненото положение.

В резултат на това компанията Persimmon е отчела загуба от намаляване на стойността на земята в портфолиото й от 600 млн. паунда. Строителната фирма Bellway Plc пък е трябвало да намали цените в някои от проектите си с 25% заради „безпрецедентен“ спад в жилищния и ипотечния пазар, довел до понижение от 29% на печалбата на компанията преди данъци за финансовата година до юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 29.08.22 г.
fallback