fallback

Прогнозират плавно повишение на офис наемите в Скопие

Пазарът в града се характеиризира от високо търсене и ниско предлагане, нискокачествени площи и сравнително високи наеми

11:10 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Офис наемите на площи клас А и клас В в македонската столица Скопие може да се повишат плавно през 2009 г. поради ограниченото предлагане, сочи анализ на консултантската компания Altitlan SPRL.

Всяка нова офис сграда от и над 2 хил. кв. м, разположена в централната градска част, може да намери наемател дори за 25 евро на кв. м на месец, се казва в доклада.

В момента наемните нива на качествените офис площи варират между 15 евро на кв. м на месец за широкия център и 22 евро в идеалния център на Скопие. Очакваната доходност е между 8 и 8,5%.

Офис пазарът в града се характеризира с натиск от страна на търсенето и ограничено предлагане. Статистика на компанията за 2008 г. посочва търсене за близо 50 хил. кв. м и предлагане от 37 хил. кв. м. Характерни са също относително ниското качество на проектите и концентрацията им в централната градска част, където е разположен около 59% от инвентара.

Повечето от съществуващите офис площи са наследство от периода на Югославия, като много от тях не са били поддържани в продължение на 25 години, се казва в доклада.

От 350-те хил. кв. м офис площи в Скопие около 55% представляват нискокачествени клас С офиси, а голям брой компании се помещават в апартаменти, които по неофициална статистика представляват около 36 хил. кв. м.

В момента нивото на незаетост е 4,5%. Предлагане има само за офиси, по-малки от 100 кв. м. Сгради, предлагащи офис площи от 2 000 и 2 500 кв. м, подходящи за един наемател, просто не съществуват, а търсене има, казват от компанията.

Относно офис пазара в покрайнините на града от компанията отбелязват, че в момента той почти не съществува, но има добър потенциал за развитие за в бъдеще. Понастоящем едва около 3% от офисите са разположени извън градските части, като сред тях няма сгради клас А.

Като добри перспективи се посочват развитието на офис паркове на север от града, където тази година бе отворено ново Околовръстно шосе, а цените на земята са все още достъпни.

Македония предлага добри възможности за възвръщаемост на инвестицията за ранните играчи на пазара предвид високото търсене, добрите наемни нива и ниските цени на строителството. Въпреки това, поради ограничения размер на пазара, успешни ще бъдат единствено първите проекти във всеки сегмент, се казва в заключение в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:05 | 10.09.22 г.
fallback