fallback

Предричат спукване на балона на пазара на имоти в Москва

До 50% от апартаментите в Москва са купени със спекулативна цел, като се очаква тези имоти да бъдат "изсипани" на пазара заради кризата

19:35 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

„Балонът“ на пазара на жилищни имоти в Москва ще се спука всеки момент и космическите цени в центъра на града вероятно ще се сгромолясат, смята руският милиардер и банкер Пьотр Авен, цитиран от Ройтерс.

Цените на жилищните имоти в Русия отчитат големи повишения всяка година от 2000 г. насам, след като рекордните цени на петрола и ръстът на вътрешното търсене доведоха до най-дългия икономически бум в страната от десетилетия насам. Цените в центъра на Москва са сравними с тези на Wall Street и в лондонското Сити.

Въпреки това глобалната финансова криза сложи край на международното финансиране за руските предприемачи и подкопа доверието към руските активи. Това даде повод на много инвеститори да прогнозират, че 10-годишният икономически бум в страната е към своя край.

„Общо 40 до 50% от жилищните имоти в Москва са купени с цел препродажба на по-късна дата, а не за живеене“, казва Авен, който през май бе класиран като 29-ия най-богат руснак от Forbes със състояние на стойност 5,5 млрд. долара.

Според него цените в централните райони на Москва може да се понижат „няколко пъти“.

Много банки очакват строителството, което е ключов компонент в руския икономически растеж, догодина да се забави до най-ниските си нива от 1998 г., когато икономиката се сви заради мораториум по руския дълг и обезценяването на рублата.

Тъй като капиталовите пазари в Русия все още не са напълно развити, на имотите в Москва (преди кризата) се гледаше като на идеална инвестиция за някои от нефтените печалби, които превърнаха руската столица в една от най-скъпите на Земята, пише изданието.

По-рано тази година Москва бе класирана като най-скъпия град за емигранти в света в проучване върху цената на живота сред 143 града.

Балонът в Москва

Пазарът на имоти в Москва привлече многобройни инвеститори, които повишиха цените на жилищата до нива, много по-високи в сравнение с това, което повечето руснаци печелят за цял живот.

Апартаментите в една нова, но празна сграда в центъра на Москва наскоро се продаваха за 50 хил. долара на кв. м.

„Покупката на жилищен имот е психологически процес“, казва Авен, който добавя, че много руснаци, изстрадали от оскъдицата по време на Съветския съюз, са гледали на имотите като на най-доброто място да инвестират парите си.

Авен, бивш министър на търговията, който натрупа богатството си от банковия си бизнес и търговията със суровини през 90-те години, казва, че ликвидната криза в Русия може да принуди много инвеститори да „изсипят“ апартаментите си на пазара, което ще доведе до драматичен спад в цените.

Официални източници от Кремъл са съгласни, че цените в центъра на Москва са свръхнагорещени, докато в други райони на страната това не е така – гледна точка, която Авен също споделя.

Авен не е единственият милиардер, който предвижда мрачни прогнози за руския пазар на имоти. Михаил Прохоров, класиран като петия по богатство руснак със състояние от 22,6 млрд. долара, през юни предрече, че руският пазар на имоти го очаква твърдо кацане.

Многобройни руски строителни предприемачи набираха капитали чрез листване на борсата или чрез банкови кредити в Русия и в чужбина през последните години, но банките вече не са склонни да отпускат кредити за предприемачите и очакват рязък спад в цените на имотите.

Агенциите за кредитен рейтинг предричат вълна от фалити и принудителни продажби на активи на пазара на имоти, ако компаниите не успеят да рефинансират дълговете си.

Русия обеща да изкупува незавършени жилищни проекти, за да помогне на предприемачите, а най-голямата строителна компания в страната PIK Group получи „спасителни поръчки“ в Москва на стойност 1 млрд. долара, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
fallback