fallback

Британците печелят на ден по-малко, отколкото техните жилища губят

Само за 12 месеца средната цена на жилище се е понижила с 27 хил. паунда - или близо 75 паунда на ден

14:31 | 31.10.08 г.

Средната загуба, която стойността на британските жилища понася всеки ден, е по-голяма от дневната надница на техните собственици, сочи статистика, цитирана от DailyMail.

Според данни на Nationawide за октомври цените на жилищата във Великобритания се понижават с най-бърз темп от 1952 г.

Само за 12 месеца, средната цена на жилище се е понижила с около 27 хил. паунда - или близо 75 паунда на ден. В момента средната работна заплата пък е 24 хил. паунда, или 65 паунда дневно, сочи официална статистика.

Средната цена на жилищата се е понижила до 158 872 паунда в сравнение с 186 044 година по-рано. Това е спад от 14,6% спрямо миналия октомври и най-голямото понижение от 1991 г., когато банката започва да води статистиката.

Икономистите предупреждават, че Великобритания може дори все още да не е достигнала средата на най-големия в историята срив на пазара на имоти. Според тях цените може да продължават своето понижение до 120 хил. паунда. Това е прогнозата на консултантската компания Capital Economics, която очаква цените на жилищата да отбележат рекорден спад от 35% от връх до дъно до следващата есен.

Данните на Nationwide показват, че цените на жилищата са отчели спад от 1,4% през октомври спрямо предходния месец, продължавайки поредицата от понижения през последните 12 месеца. Това показва, че средната цена на жилище се е понижила с близо 3 хил. паунда само за четири седмици.

Заради мрачните прогнози за безработицата в страната икономистите смятат, че броят на принудителните продажби е на ръба от „експлозия“.

От Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) вчера прогнозираха, че по време на икономическото забавяне ще се очертае тенденция собствениците по-скоро да отдават имота си под наем, отколкото да го продават. Понастоящем са необходими средно 12 седмици, за да се намери купувач за даден имот и затова собственици все по-често предпочитат да дадат имота си на наематели.

От RICS обаче предупреждават, че неопитните хазяи трябва да отчитат вероятността някои наематели да нямат възможност да си плащат наема поради икономическите затруднения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
fallback