fallback

Очакват повишен брой компании да продават имотите си на Острова

Британските компании плащат общо 1 млрд. паунда годишно за неизползвани имоти и все по-голям брой смятат да се освободят от тях

13:02 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето компании във Великобритания усещат ефекта на кредитната криза и планират да съкратят активите си от имоти, сочи проучване, изготвено съвместно от британската организация на работодателите CBI и консултантската компания GVA Grimley.

Според доклада, който се изготвя два пъти годишно, едва 3% от анкетираните компании са увеличили имотите, които притежават, през последните шест месеца, в сравнение с 15% от предходното проучване и под очакваните 7%. Новата анкета е направена между 27 август и 17 септември.

Според резултатите 24% от компаниите смятат да намалят притежаваните от тях имоти през следващите шест месеца.

По-голямата част от търговските вериги са увеличили имотите, които притежават, за периода, но не планират значителни нови придобивания през следващите шест месеца. Незначителен ръст са отчели и компаниите от развлекателната индустрия.

Около 80% от всички компании, включени в проучването, са казали, че усещат ефекта от кредитната криза и забавянето в икономиката, докато в миналото проучване този ефект е бил ограничен главно до финансовия сектор.

За половината от компаниите притежаваните неизползвани имоти са в тежест заради ненужния наем, който плащат за празни площи.

„Тенденцията за продажба на имоти от страна на компаниите се засилва, а търсенето се очаква значително да намалее през следващите шест месеца“, казва Хауърд Кук, директор на GVA Grimley.

По думите на Керън Дий, директор „Инфраструктура“ в CBI, британските компании плащат общо около 1 млрд. паунда годишно за неизползвани имоти и все по-голяма част от бизнеса смята да се освободи от тях, за да свие разходите си заради рецесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:13 | 02.09.22 г.
fallback