fallback

Новите жилища в Каварна поевтиняха с 10 на сто за шест месеца

Напълно замрял е пазарът на стари къщи и парцели в селата и на ваканционни имоти край морето в района

14:51 | 30.10.08 г.

С 10 на сто намаляха цените на новите жилища в Каварна през последните шест месеца, напълно замря пазарът на стари къщи и парцели в селата и на ваканционни имоти край морето. Това съобщава Валери Алексиев, мениджър на кантората на "Адрес" в града, цитиран от БТА.

Нови апартаменти в централната градска част сега се предлагат по 500-600 евро/кв. м, но инвеститорите почти винаги са склонни да преговарят и да намаляват цените, посочи мениджърът. Според него сривът на пазара на имоти се дължи на скока на лихвите на кредитите, ползвани от купувачите, 80% от които в община Каварна са англичани.

По думите на Алексиев се наблюдава и вторичен ефект от финансовата кризата - заради намалената доходност собствениците на имоти вече се стремят да се освободят от парцелите и ги обявяват за продажба.

Наблюденията на специалистите от кантората в Каварна сочат, че пазарът на земеделска земя не се влияе от сътресенията в банковата сфера. Разминаването между предлагането и търсенето на земя е 20-30 на сто. Докато търсенето на земеделска земя от трета категория е на цена 750-800 лв./дка, предлагането е 1000-1200 лв./дка.

Около 2500 лв. за декар предлагат инвеститорите за терени за строеж на ветрогенератори, но все по-трудно се намират парцели, които отговарят на техническите изисквания за изграждане на тези съоръжения. Поради изчерпване на площите в община Каварна пазарът се пренасочва към съседните общини, казва още Алексиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 01.09.22 г.
fallback