fallback

Спад от 7,2% в цената на британските бизнес имоти през последните 2 месеца

Очаква се възвръщаемостта от топ бизнес имоти да продължава да расте до юни 2009 г.

11:21 | 30.10.08 г.

Стойността на бизнес имотите във Великобритания се е понижила със 7,2% през последните осем седмици, сочи анализ на консултантската компания в областта на недвижимите имоти Cushman & Wakefield. Данните от анализа показват още, че средната доходност от най-качествените бизнес имоти на Острова се е увеличила до 6,49% към средата на октомври, което е най-високото ниво от 1993 г. насам.

Според доклада на Острова продължава да се наблюдава бърза корекция в цените. Доходността от топ бизнес имоти се е увеличила средно с 27 базисни пункта през четирите седмици до средата на октомври. Това е предшествано от ръст от 20 базисни пункта през предходния месец.

От компанията са на мнение, че възвръщаемостта от топ имоти ще се увеличи още, но до юни 2009 г. тя ще достигне стабилни нива, а след това са възможни случаи на понижаване. Прогнозира се също, че възвръщаемостта от второстепенни имоти ще продължи да се покачва и през цялата 2009 г.

"Очакваме да видим негативна обща възвръщаемост от -20% при всички видове имоти до края на тази година и възвръщаемост от -6% за 2009 г.", казва Дейвид Хъчингс, шеф на отдела за европейски проучвания към Cushman & Wakefield, цитиран от EuropeRE. Това обаче може да се окаже консервативен сценарий, тъй като пазарът се движи от сентимента, казва той. "Това, от което се нуждаем, е увеличаване на инвестиционната активност, за да се възстанови доверието и ликвидността."

Следващите няколко месеца вероятно ще има по-висока активност, защото компаниите и инвеститорите, които се нуждаят от финансиране, ще прибегнат до продажби, коментира Браян Лакстън от Cushman & Wakefield. "Сами по себе си тези сделки няма да доведат до нормализиране на пазара. От тази гледна точна се нуждаем от напълно функциониращ пазар на дългово финансиране, но до поне втората половина на 2009 г. не се очаква значително кредитиране за сектора на бизнес имоти."

Липсата на дългово финансиране обаче ще предостави отлични възможности през следващите 6 до 9 месеца за инвеститорите, които разполагат с парични средства, казва Лакстън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 09.09.22 г.
fallback