fallback

Словаци ще правят топлоизолация и панели за сглобяеми къщи край Карлово

Първоначалната инвестиция в завода e с. Ведраре е 10 млн. евро

14:43 | 29.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

До края на месеца словашката фирма Stiro Saur ще открие официално завод за производство на фасадна топлоизолация и стиропор в с. Ведраре, съобщи кметът на карловското село Васил Илиев.

Дружеството е купило преди няколко месеца терен от 10 дка, административни сгради и халета, собственост на тракторостроителното предприятие „Агротехника” АД.

Зданията вече са реконструирани от група словашки работници. Те са монтирали и производствена линия с помощта на 25 български майстори от района. Изделията ще се продават на външния и вътрешния пазар, каза още Васил Илиев. Ще се произвеждат основно EPS-системи, които се използват в строителството. Те ще бъдат изработвани от първични суровини, а не пресовани рециклирани материали.

Инвестицията е около 10 млн. евро, с тенденция да бъде увеличена през следващата година, уверили кмета от фирмата инвеститор. Ще бъдат разкрити около 30-40 нови работни места за хора от общината, две трети от които ще бъдат в производството. Догодина Stiro Saur предвижда да вложи още 3 млн. евро и да разшири предлагания асортимент с изработката на сандвич панели за сглобяеми къщи по американски образец.

Това е втората инвестиция на словашка компания в България. Първата е била преди 10 години в завод за производство на опаковки от хартия и картон край Своге.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
fallback