fallback

БВП на САЩ ще бъде засегнат повече от жилищата, отколкото от акциите

Спад на цените на жилищата от 10% в национален мащаб води до спад от 1 п.п. на реалния ръст на БВП, смятат икономисти

13:01 | 29.10.08 г.

Падащите цени на жилищата в САЩ ще засегнат икономическия ръст в страната по-силно от понижаването на цените на акциите тази година, сочи анализ на икономисти от Университета на Южна Калифорния и Калифорнийския университет в Лос Анджелис, цитиран от Bloomberg.

10-процентен спад на стойността на жилищата ще доведе до намаляване на потребителските разходи със 105 млрд. долара, или 1,2%, е изчислено в анализа, изготвянето на който е отнело три години на икономисти от двата университета.

Потребителските разходи формират около 70% от БВП на страната, така че горепосоченият спад би довел до намаляване на реалния ръст на икономиката с 1 процентен пункт, се посочва в анализа.

През първата половина на десетилетието поскъпващите жилища захранваха ръст на потребителските разходи. Сега обаче падащите цени са тежест за ръста на БВП, посочват икономистите. Според тях растящите или падащите цени на жилищните имоти оказват три пъти по-силен ефект върху потребителските разходи в сравнение с нарастването или намаляването на финансовото богатство, включително на стойността на акциите.

„Причината влиянието на финансовото богатство да е по-малко от жилищното е, че хората възприемат промените при стойността на жилищата като по-постоянни. Потреблението ще бъде засегнато от поевтиняването на жилищата за известно време“, коментира Гари Пейънтър, един от тримата автори на анализа.

Медианната цена на съществуващите жилища в САЩ падна с 9% до 191 600 долара през септември спрямо година по-рано, сочат данни на националната асоциация на брокерите на имоти. Медианната стойност през септември е със 17 на сто по-ниска от рекордните 230 200 долара, регистрирани през юли 2006 г.

Очакванията на авторите на анализа са цените на жилищата да се понижат още, преди да започнат възстановяването си.

„Дори ако цените на акциите внезапно се възстановят бързо в краткосрочен план, ефектът от това би могъл да бъде засенчен от продължаващия спад на цените на имотите. За всеки 10% понижение на цените на жилищата в национален мащаб в анализа си очакваме спад от 1 процентен пункт на реалния ръст на БВП“, казва Стюарт Гейбриел, също автор на доклада.

Утре трябва да бъдат публикувани предварителните данни за брутния вътрешен продукт за третото тримесечие, като се очаква той да отбележи спад от 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:26 | 08.09.22 г.
fallback