fallback

Колко струва независимостта - все повече британци се връщат в семейния дом

Кредитната криза принуждава все повече млади хора на Острова да се откажат от самостоятелния си живот

12:49 | 28.10.08 г.

Колко струва независимостта в тези бурни времена? Заради задълбочаването на кредитната криза все повече млади хора се връщат в семейните жилища, пише британският Sunday Times.

През юни 26-годишният Алекс Болф, който работи за компания за данъчни консултации в Ситито, напуска ергенската си квартира, която дели с приятел в югозападен Лондон, и се връща в жилището на родителите си в Тънбридж Уелс, Кент. Това е ход, който никога не е очаквал, че ще направи.

Болф живее в Лондон близо три години, но решава, че вече не може да си позволи да живее самостоятелно. „Не бях в състояние да спестя нищо заради наема и всички допълнителни разходи в града. Не бих могъл да си представя как пестя за депозит“, обяснява решението си той.

По думите му сега е в състояние да спестява по 275 паунда на месец, след като се приспаднат разходите за пътуване от 55 паунда на седмица.

Родителите му приветстват връщането му, но имат забележки относно начина му на живот и това, че невинаги помага вкъщи.

Пред подобни проблеми с личните навици се изправя отново цяло поколение млади британци на възраст между 20 и 30 години, които подобно на Болф се връщат към семейното гнездо.

Докато е нормално да се върнеш вкъщи след университета, тази група млади хора е живяла отделно известно време, а сега се връща, често в комплект с партньор или дори със съпруг или съпруга.

Случаи на „деца бумеранги“ има всеки ден, пише вестникът и дава различни примери, сред които и на семейни двойки с деца, които не са очаквали и не са били подготвени за кредитната криза или фалити като този на Lehman.

Причините все по-голям брой млади хора, които доскоро са живели отделно, да се връщат в семейните жилища, са невъзможността да си позволят наем и да пестят за ипотека, загубата на работа или просто твърде големият ръст на разходите за живот.

Тенденцията е възходяща от известно време – по данни на британската статистика през 2006 г. 58% от мъжете и 39% от жените на възраст между 20 и 24 години в Англия са живеели с родителите си, което е ръст от 8% спрямо 1991 г.

Според по-нови проучвания на Prudential почти всеки пети пълнолетен британец живее с порасналите си деца, а една трета от родителите очаква децата им да живеят с тях и след като навършат 21 години.

Тенденцията е по-силно изразена в Лондон и в югоизточната част на страната заради високите разходи за жилище, обясняват от агенцията за имоти Knight Frank.

Покупката на първи дом на Острова става все по-непосилна. По последни данни на Halifax броят на хората, които купуват жилище за първи път в живота си, е най-ниското ниво от 1980 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 03.09.22 г.
fallback