fallback

Очакват жилищата ново строителство в Чехия да спрат да поскъпват

Прогнозите са това да се случи в следващите три или четири месеца

18:12 | 27.10.08 г.

Ръстът в стойността на новопостроените апартаменти в Чехия се очаква да се забави или като цяло да спре в следващите три или четири месеца, смята Джеръд Епс от King Sturge, цитиран от Czech Business Weekly.

Епс обаче очаква силен ръст, който ще започне през втората половина на следващата година, когато търсенето отново ще надмине предлагането заради по-малкия брой новопостроени апартаменти на пазара.

Според някои експерти забавянето в ръста в цените на жилищата не зависи от кризата. „Дори и да нямаше криза, темпът на растеж се очакваше да отслабне“, казват от строителната компания Finep CZ. Цените на новопостроените жилища в Прага се очаква да нарастват с между 5% и 7,5% през следващата година. Въпреки това от Finep CZ не смятат да променят цените в близко бъдеще.

„Разликата между старо и ново строителство непременно ще се задълбочи“, казват от компанията, добавяйки, че докато ценовият ръст за старите апартаменти доскоро е копирал ръста при цените на новите жилища, ситуацията вече е различна. За жилищата старо строителство се очакват ценови понижения.

Повечето от водещите строителни компании в страната изпитват спад в търсенето на нови апартаменти. Според експерти готовността на банките да предоставят кредити на компании за нови строителни дейности и наличността от ипотеки са от ключово значение за бъдещите строителни проекти.

Въпреки това те предлагат допълнителни мерки за съживяване на пазара като промяна в данък добавена стойност и намаляване или пълна отмяна на данъка за прехвърляне на имущество. Тези стимули биха активизирали жилищния пазар, давайки нови възможности на строителните компании за продажба.

Някои от строителните предприемачи се опитват да стимулират продажбите чрез различни видове отстъпки и бонуси за купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 10.09.22 г.
fallback