fallback

Какво се случва, ако купим имот в неподходящ момент?

Една от всички 20 продажби на жилища във Великобритания през август е била на загуба

17:29 | 27.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият кошмар на всеки собственик на имот е да бъде принуден да продава на загуба.

След 12 години на бърз ръст в жилищните цени, сега собствениците остават с всичко друго, но не и добра печалба от продажбата на имоти, закупен в неподходящия момент и на неподходящото място, пише Financial Times (FT).

Статистиката днес показва, че една от всички 20 продажби на жилища във Великобритания през август е била на цена по-ниска в сравнение с тази, която собственикът е платил за него, показвайки, че случаите да се продава на загуба вече не са рядко изключение.

Тъй като цените на имотите са се удвоили след 2000 г., по-голямата част от истинските загуби се отнася за имоти, закупени през 2006 и 2007 г. и продадени наскоро, пише изданието.

Според анализ на FT през 2007 г. е имало 1200 жилища, които са били продадени на загуба. За тази година броят е 1500, но наред с това общият брой на сделките е намалял наполовина, което е довело до увеличение на дела на жилищата, продадени на загуба, до 5%. Специалисти очакват този дял да се увеличава дори още повече през следващите месеци.

За около половината от тези имоти загубата е била до 10 хил. паунда, като е имало и такива, които са загубили 20 хил. паунда, а някои – над 20%.

Поради факта, че общият брой на продажбите на жилища, като цяло, е малък, ефектът от тези загуби върху пазара е все още ограничен. Загубите са значително по-ниски от общата сума на капитала, вложен в жилища във Великобритания, който се равнява на 3,7 трлн. паунда.

Въпреки това, тази статистика никак не е успокоителна, тъй като тя е предвестник на още по-значителни загуби. Данните са базирани на продажбите през лятото, когато цените едва са започвали да падат, пише FT.

Изданието цитира анализатори, според които броят на принудително отнетите жилища за периода до 2012 г. ще се увеличи до 350 хил. в сравнение със 78 хил. за петте години до 2007 г.

Данни на компанията за проучвания на пазара на имоти Hometrack сочат, че цените на британските жилища са отчели годишен спад от над 7% през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 10.09.22 г.
fallback