fallback

И официалната руска статистика призна за застой на строителството

Темповете на въвеждане в експлоатация на жилищни имоти за деветмесечието са се забавили осемкратно, сочат данни на Росстат

16:32 | 27.10.08 г.

Депресията в строителния отрасъл в Русия вече е очевидна, пише Комерсант. Темповете на въвеждане в експлоатация на жилищни имоти в страната за деветмесечието на 2008 г. са се забавили осемкратно в сравнение с миналата година, сочат данните на Росстат.

Строители и държавни служители очакват в течение на годината нулев ръст на пазара и спад в отрасъла до 2010 г. За Москва и големите градове това означава многомесечна рецесия в строителството – за три тримесечия темповете на въвеждане в експлоатация на жилища в столицата вече се съкратиха два пъти.

По данните на Росстат за периода януари – септември 2008 г. общо в Русия са въведени в експлоатация 35,19 млн. кв. м жилищни площи. Това е повече от миналогодишните 33,98 млн кв. м, но темповете на нарастване на пазара се забавят съществено - 3,9% за януари – септември 2008 г. спрямо 31,3% за същия период на 2007 г.

Традиционно основната „строителна площадка“ в страната остава Московска област, където за деветмесечието са били построени 3,6 млн. кв. м жилищни площи.

Още през април строителните компании в страната алармираха, че срещат проблеми с привличане на средства за финансиране.

В началото на този месец стана ясно, че московското кметство обмисля да отдели около 2 млрд. долара за помощ на строителни фирми, занимаващи се с жилищно строителство в руската столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 27.10.08 г.
fallback