fallback

Настъпва период на изпитание за британските фондове за имоти

Очакват да се появят изгодни възможности за покупки на имоти, но привличането на нови капитали все още е трудно

14:33 | 27.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Управлението на фондове за имоти във Великобритания влезе в период на най-голямото си изпитание в историята на сектора в момент, в който пазарът на имоти продължава да се срива, пише Financial Times.

В този контекст може би е учудващо, че най-големите мениджъри на активи се подготвят за нов поход към все още проблемния сектор.

Мениджърите предвиждат, че ще се появят възможности за евтини покупки и сформират нови екипи, въпреки че други играчи на пазара на имоти съкращават персонала си.

Понякога фондовете за имоти биват обвинявани, че реагират твърде бавно на динамичния пазар на имоти, но този път изглежда, че те искат да се присъединят към играта на ранен етап, пише изданието.

Миналия месец фондът за имоти F&C финализира придобиването на инвестиционната компания Reit Asset Management след близо година преговори. През май пък Aberdeen Asset Management придоби обратно бившето си подразделение за управление на имоти от австралийската Goodman.

Други компании, специализирани в управлението на активи, също се подготвят за възстановяването на пазара, включително и един от най-големите британски играчи в сектора Aviva, докато други частни инвестиционни групи наскоро също набираха нови капитали.

Общо 32 частни инвестиционни компании за имоти са привлекли 30,8 млрд. долара през третото тримесечие. Понастоящем има 378 фонда за имоти, които целят да наберат 243 млрд. долара.

По думите на Лучиа Ферейра от компанията за подбор на персонал Russell Reynolds секторите на управлението на фондове и активи са единствените на пазара на имоти, които в момента набират нови служители.

Според Лео Ное, председател на F&C Reit Asset Management, това е най-голямата рецесия на пазара на имоти, на която той е бил свидетел през 30-годишната си кариера, но тя ще доведе до нови възможности.

Бизнес имотите са загубили около една четвърт от стойността си, откакто забавянето започна миналото лято.

От компанията казват, че планират създаването на редица нови фондове, включително фонд, насочен към инвестиции в „жилища на достъпни цени“ в Индия, фонд за имоти в Европа и британски опортюнистичен фонд.

Подобни планове има и Aviva Investors. Според изпълнителния й директор Ален Дроме тя е най-големият фонд мениджър във Великобритания и вторият по големина в Европа.

„Имотите са дългосрочен актив, а търсене на глобални продукти от сектора на имоти има“, казва той. „Този вид активи ще остане атрактивен въпреки сътресенията на кредитния пазар.“

Специалисти прогнозират, че цените на европейските пазари ще станат атрактивни „на избирателна база“, но добавят, че привличането на нови капитали все още е трудно, тъй като инвеститорите са заели изчаквателна позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
fallback