fallback

Икономисти: Още не се вижда краят на жилищната криза в САЩ

Въпреки това цените се очаква да забавят темпа си на спад през 2009 г.

11:10 | 25.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Сгромолясаните жилищни цени в САЩ ще продължат спада си и през следващата година, а едно евентуално възстановяване през 2010 г. ще бъде, в най-добрия случай, „скромно“. Това сочат резултатите от анкета на Ройтерс, проведена сред икономисти.

Въпреки това цените се очаква да забавят темпа си на понижение през 2009 г., тъй като тригодишният крах вече привлича някои купувачи в региони с по-големи ценови понижения като Флорида и Калифорния.

Стойността на жилищата ще се понижи с 15% през 2008 г. и с 6,4% през следващата година, сочат анкетата.

От началото на годината до юли цените са отчели вече спад от 16,3%, според индекса Standard & Poor’s/Case-Shiller.

За сравнение, дори и миналата година все още имаше много икономисти, които споделяха мнението, че цените няма да се понижат въобще.

Сега малко от тях очакват някакво значително възстановяване в обозримото бъдеще, особено на фона на забавянето в икономиката и изключително суровите условия за кредитиране.

„Продължителният ръст на броя на отнетите от банките жилища може би ще запази натиска надолу на цените на жилищата“, казва Кевин Логан, главен икономист в Dresdner Kleinwort.

„Това, което тегли цените надолу е прекомерният инвентар от жилища за продажба и ограничените кредитни условия“, казва той.

Правителствени източници обмислят план за предлагане на гаранции за проблемните ипотеки в опит кредиторите да имат стимул да променят условията по тях и да забавят покачващата се вълна от отнети жилища.

Очакванията, които стават все по-противоречиви, показват колко трудна е станала вече достатчно мрачната наука за изготвяне на икономически прогнози, пише изданието.

Например очакванията от анкетата за общия спад в цените от техния пик до момента, в който достигнат дъното, варират от 17% до 64,8%.

Част от тази несигурност се корени в нестабилното състояние на кредитните пазари. Мнозинството от участниците в анкетата са казали, че това да се намери най-ниското ниво за жилищните цени е главна предпоставка за края на най-тежката от десетилетия кредитна криза.

Това жилищата да достигнат своето дъно към края на 2009 г. обаче зависи до голяма степен колко тежко ще бъде засегната цялата икономика на страната.

От друга страна анализаторите предупреждават, че пазарът на бизнес имоти в САЩ може тепърва да започва своя низходящ тренд.

Анализаторът от JP Morgan Chase Алън Тод каза, че стойността на бизнес имотите може да се понижи с 20% от своя пик, тъй като възможностите за финансиране са ограничени от кредитната криза, а кредиторите очакват по-висока възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 02.09.22 г.
fallback