fallback

Предвиждат до 30% спад в стойността на бизнес имотите в САЩ

Досега имотите са се понижили с 12%, но все още има време преди да достигнат дъното, казват от JPMorgan

14:28 | 24.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Стойността на бизнес имотите в САЩ може да се понижи с до 30% от своя пик, тъй като възможностите за финансиране стават все по-ограничени заради кредитната криза и кредиторите очакват по-висока възвръщаемост, смятат от JPMorgan Chase & Co, цитирани от Ройтерс.

Забавянето в икономиката също така е довело до увеличен дял на незаетите площи и до по-малко постъпления от имотите, използвани за финансиране на кредитите, казва анализаторът от JPMorgan Алън Тод.

Въпреки че средният спад се очаква да варира между 25 и 30%, представянето на имотите на по-добрите пазари ще е по-силно, докато тези на по-слабите може да отчетат спад по-голям от 30%.

Досега имотите са се понижили с 12%, но все още има време преди да достигнат дъното, предвиждат анализаторите от компанията.

Съществуват обаче различни прогнози, особено предвид факта, че продажбите са се понижили с 90%. От консултантската компания за имоти Lang LaSalle Inc предвиждат спад от между 15 и 20% от върховете миналата година.

Същевременно кредиторите и инвеститорите ще търсят по-високи нива на възвръщаемост предвид по-високия риск, което ще натиска цените надолу за случаите, в които собствениците ще трябва да рефинансират дълговете си. Много от кредитите от времето на балона на пазара между 2005 и 2007 г., когато кредитирането беше лесно, ще трябва да се рефинансират до 2010 г., което ще застави кредитополучателите да продадат част или цялата си инвестиция.

Затрудненото финансиране може да продължи въпреки инициативите на американското правителство да поеме част от неликвидните активи от банките и другите финансовите институции.

Стойността на бизнес имотите се покачи значително между 2005 и 2007 г. с помощта на по-лесните стандарти за кредитиране от инвеститори, които допринесоха за по-голямата част от това повишение или използваха кредити, отпуснати на база на увеличени постъпления за в бъдеще, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:15 | 24.10.08 г.
fallback