fallback

Европа засилва сигурността при сделките с временно ползване на собственост

Офертите ще трябва да предоставят по-подробна информация, а потребителите ще имат двуседмичен период на размисъл

14:14 | 23.10.08 г.

Бизнесът с временно ползване на собственост (т. нар. timeshare) в ЕС възлиза на стойност над 10,5 млрд. евро и осигурява над 40 хил. работни места в Евросъюза. По данни на BBC около 1,5 млн. души в Европа са купили ваканционен имот с право на временно ползване за определен период всяка година.

Европейският парламент одобри вчера нови правила, които имат за цел да защитят интересите на потребителите, когато купуват и препродават почивки с временно ползване на имоти или почивки на същия принцип на туристически и речни кораби, каравани и „ваканционните клубове, предлагащи преференциални цени“. Новите правила целят също да преустановят дейността на нелоялните търговци в сектора.

Операторите на имоти за временно ползване вече ще трябва да предоставят по-подробна информация на потребителите относно предложението си. Също така срокът, в който потребителите могат да се окажат от сделката, се удължава на 14 дни.

Сега действащата директива от 1994 г. дава право на купувачите да получат информация чрез брошури, преди да подпишат договор. Според нея потребителите имат право на период за размисъл (по време на който могат да се откажат от сделката), не по-кратък от 10 дни. Също така се забранява на операторите да вземат депозити от купувачите по време на периода за размисъл.

Промяната на правилата се налага заради появата след 1994 г. на нови продукти и договори, които остават извън обхвата на законодателството.

Новата директива ще разшири обхвата на предходната в няколко насоки. Ще бъдат обхванати и договори с по-кратък срок на действие (по-малко от три години). Освен това правилата ще обхващат договори за временно ползване на движима собственост като речни кораби, каравани или туристически кораби.

Съгласно новите правила търговците няма да имат правото да изискват авансово заплащане на цялата сума за членство в клубове, които им осигуряват отстъпки. Вместо това потребителите ще имат правото да заплащат годишни вноски. Обръща се и повече внимание също на препродажбата или замяната на продукти, свързани с временното ползване на собственост.

Временното ползване на собственост е правото да се изкара известен период от време (една или повече седмици) във ваканционен обект за конкретен период от годината, в срок от три години или повече. Почивките с временно ползване са много популярни в редица държави от ЕС. Обединеното кралство, Швеция, Германия, Италия и Испания са с най-висок брой потребители, които се възползват от подобен тип почивки. Временното ползване на собственост е съществен национален сектор в Испания, Португалия, Германия, Италия и Франция.

Евродепутатите подкрепиха със значително мнозинство новата директива с 674 гласа „за“, 11 „против“ и 10 въздържали се.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:37 | 13.09.22 г.
fallback