fallback

Инвестициите в бизнес имоти в Европа остават стабилни

Страните от ЦИЕ са били сред пазарите, отчели най-висок ръст през третото тримесечие

10:48 | 23.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в Европа е останала стабилна през третото тримесечие на годината, когато са били инвестирани 26,4 млрд. евро, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis. Обемът е отчел лек спад в сравнение с предходното тримесечие, когато той е бил 27 млрд. евро.

Общата сума на инвестициите за първите девет месеца е достигнала 92,9 млрд. евро, което е сравнимо с нивата за същия период на 2004 г., сочи докладът.

Най-големите пазари в Европа са били и най-сериозно засегнати от кредитната криза, като инвестициите във Великобритания, Германия и Франция са били общо 11,4 млрд. евро. Това представлява около 43% от общия европейски пазар, в сравнение с исторически връх на дела на тези три страни от 65%.

Седем от 23-те европейски пазара, включени в проучването, са отчели ръст на инвестиционната активност в сравнение с второто тримесечие. Най-сериозен е ръстът на скандинавските пазари, както и на тези в Централна и Източна Европа и по-специално Чехия, Русия и Полша.

Сред най-активните инвеститори са били германските фондове от отворен тип, които са вложили 2,9 млрд. евро в бизнес имоти в Европа през периода.

Като цяло по-голямата част от сделките са били на стойност под 100 млн. евро, тъй като финансирането на по-големи сделки е продължило да бъде трудно.

Същевременно друго проучване на Jones Lang LaSalle показва, че инвестициите в търговски имоти в Континентална Европа през периода са се забавили до 3 млрд. евро в сравнение с 3,9 млрд. евро през предишното тримесечие. Общият обем през първите девет месеца е бил 11 млрд. евро, което е малко над половината от обема на сделките за същия период на 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:33 | 22.08.22 г.
fallback