fallback

Очакват цените на британските жилища да стигнат дъното си следващата есен

Според икономисти този рязък спад ще даде тласък на икономиката

16:18 | 22.10.08 г.

Очаква се цените на жилищата във Великобритания да отбележат рекорден спад от 35% до следващата есен, сочи анализ на консултантската компания Capital Economics, цитиран от Daily Mail. Колапсът ще е първият от подобна величина в страната.

Според прогнозата средната цена на жилищата ще се понижи с около 65 хил. паунда. По време на бума в сектора на имотите миналата година средната цена на жилище е била 186 хил. паунда, а до следващата есен стойността му се очаква да е около 120 хил. паунда.

Първоначално от компанията са очаквали цените да се понижат с 35% до края на 2010 г., но коригират прогнозите си поради икономическата криза. Компанията все още очаква спад от същия размер, но в много по-кратък период.

След това понижение се очаква цените да стагнират за 18 месеца, след което да започнат постепенно възстановяване през 2011 г.

„Самата скорост на корекцията е обезпокояваща“, казва Ед Стансфилд от Capital Economics. Той добавя обаче, че това ще има положителен ефект, защото ще даде тласък на икономиката.

„Тъй като един период на понижения в цените неминуемо ще е мъчителен, ние вярваме, че колкото по-бързо цените се завърнат към справедливата си стойност, толкова по-малко щети ще нанесе корекцията на жилищния пазар върху икономиката в по-широк план“, казва той.

Прогнозата на Capital Economics визира един от най-големите и най-резки спадове в цените на жилищата във Великобритания за разлика от очакванията на други компании.

От Knight Frank например прогнозират спад от връх до дъно от порядъка на 30%, като най-ниската стойност според тях ще бъде достигната в края на 2009 г. - началото на 2010 г. През август пък от британската кредитна институция Nationwide прогнозираха, че цените на британските жилища може да се понижат с 25% спрямо най-високата си стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 09.09.22 г.
fallback