fallback

Имотите в Китай поскъпват с най-бавен темп от 3 години

Цените на жилищата в Китай са се повишили с 3,5% през септември на годишна база

12:00 | 22.10.08 г.

Цените на имотите в Китай са се повишили с 3,5% през септември на годишна база, което е най-бавният темп за последните три години, съобщи Bloomberg.

Ръстът на цените в 70 основни града в страната се е забавил спрямо отчетеното увеличение от 5,3% през август, сочат данни на държавната комисия за строителство и реформи. Това е най-слабото повишение, откакто Bloomberg следи данните от септември 2005 г.

Преди няколко дни правителството прие мерки за стабилизиране на вътрешния пазар на имоти, сред които осигуряване на субсидии в брой за купувачите на жилища и данъчни облекчения за строителните предприемачи.

Цените на новите жилищни имоти отчитат годишен ръст от 3,9% през септември, което е с 2,3 процентни пункта по-малко от увеличението през август.

Новите жилища в южния град Шънджън са загубили 10,8% от стойността си, което най-големият спад в страната. Цените в близкия Гуанджоу са се понижили с 5,2%.

Обемът на продажбите на жилища се е свил с 55,5% и 38,5% съответно в Пекин и Шанхай за първите осем месеца на годината, съобщиха по-рано от китайската асоциация за недвижими имоти, цитирани от агенция Xinhua.

Правителствен индекс за климата на пазара на имоти в Китай отчете годишен спад от близо 4% през август.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:56 | 08.09.22 г.
fallback